Šiurpą keliantis scenarijus: kaip karas tarp dviejų valstybių atsilieptų visam pasauliui

Kiekvienas iš mūsų norėtume būti pasiruošę viskam, ne išimtis ir mokslininkai. Naujausios technologijos dabar mums leidžia rengti įvairiausias simuliacijas ir išbandyti tokius scenarijus, kokių realiame pasaulyje patirti nenorėtume. Štai neseniai mokslininkų atlikta simuliacija parodė, kad kilus atominiam karui tarp JAV ir Rusijos – visas pasaulis pasinertų į baugią branduolinę žiemą.

Abu modeliai parodė, kad branduolinė žiemą tęstųsi keletą metų, o per pirmus keletą mėnesių kritulių kiekis sumažėtų 30 proc. Didelis dūmų debesis pirmiausia apgaubtų Šiaurės, o vėliau ir Pietų pusrutulį. <br>123RF nuotr. 
Abu modeliai parodė, kad branduolinė žiemą tęstųsi keletą metų, o per pirmus keletą mėnesių kritulių kiekis sumažėtų 30 proc. Didelis dūmų debesis pirmiausia apgaubtų Šiaurės, o vėliau ir Pietų pusrutulį. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-21 21:13, atnaujinta 2019-08-21 21:46

Iš karto po karo visame pasaulyje oro temperatūra nukristų vidutiniškai 9 laipsniais, nes tik nedidelis Saulės šviesos kiekis pasiektų Žemės paviršių. Šis modelis iš tiesų praktiškai tobulai atitinka 2007 metais atliktą simuliaciją, kuri iki šiol buvo geriausia JAV ir Rusijos karo reprezentacija.

Abu modeliai parodė, kad branduolinė žiemą tęstųsi keletą metų, o per pirmus keletą mėnesių kritulių kiekis sumažėtų 30 proc. Didelis dūmų debesis pirmiausia apgaubtų Šiaurės, o vėliau ir Pietų pusrutulį.

„Šioje simuliacijoje mes tiesiog atkartojome 2007 metų atominio karo scenarijų. Žinoma, ši simuliacija yra kiek tikslesnė dėl naujų technologijų, tačiau aišku viena – atominis karas tarp JAV ir Rusijos turėtų katastrofiškų pasekmių visam pasauliui. Štai vienas didžiausių skirtumų tarp dviejų simuliacijų yra tas, kad susidaręs dūmų debesis iš tikrųjų laikytųsi ilgiau nei anksčiau manyta“, – rašoma tyrime.

Jei JAV ir Rusija nuspręstų viena ant kitos išnaudoti visą turimą savo branduolinį arsenalą – nuo atominių bombų ir kilusių gaisrų į atmosferą pakiltų 150 megatonų suodžių.

Patamsėjusi planeta

Šis suodžių debesis Šiaurinį pusrutulį apgaubtų per pirmąją savaitę, o visą planetą – mažiau nei per dvi savaites, o tai itin sumažintų šviesos kiekį visame pasaulyje. Turėtų praeiti maždaug trys metai, kad šviesos lygis Žemėje pasiektų 40 proc. savo pradinio lygio.

Norėdami, kad ši simuliacija būtų kuo tikslesnė, mokslininkai panaudojo įvairius duomenis gautus iš didelių miško gaisrų visame pasaulyje, ugnikalnių išsiveržimų ir atominių bombų sprogdinimų. Tai jiems labai padėjo siekiant išsiaiškinti kaip gi atominis karas pakeistų mūsų planetą.

„Žemės ūkiui nuostoliai būtų paprasčiausiai nesuskaičiuojami, pasikeistų vėjų kryptys ir jų struktūra, o vasaros musonų sezonas apskritai išnyktų“, – rašoma tyrime.

Simuliacija rodo, kad ši debesų paklodė, kuri skaidytų ir sugertų Saulės radiaciją, išnyktų tik per dešimtmetį, todėl žmonės turėtų tikėtis, kad jų slėptuvės yra pilnos maisto, kuris ilgai nesugenda. Tiesa, suodžių kiekis būtų kiek mažesnis nei tuo metu, kai į Žemę rėžėsi dinozaurus išnaikinęs asteroidas. Tai leidžia mokslininkams daryti prielaidą, kad žmonės išgyventų, tačiau juk niekas nenori to realiai išbandyti, ar ne?

Nuo simuliacijos iki realybės

Nors tokia mokslininkų simuliacija yra iš ties įdomi ir be jokio pavojaus parodanti mums kas gi gali nutikti Žemei – gąsdina faktas, kad branduoliniai ginklai tikrai nėra išgalvoti ir šiuo metu guli specialiuose kai kurių šalių ginklų sandėliuose.

 

 

„Branduoliniai ginklai tikrai nėra tie ginklai, kurių reikia žmonijai. Kiekvienas turi žinoti kokias pasekmes gali sukelti atominis karas ir atitinkamai elgtis, kad tai nenutiktų. Mes manome, kad reikėtų visiškai panaikinti šalių branduolinius arsenalus ir taip sustabdyti pasaulį nuo savęs sunaikinimo“, – taip mokslininkai užbaigia savo tyrimo aprašymą.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.