Baugus radinys paauglės pilve – mokslininkai negali iki galo to paaiškinti

Kai mergina iš Indijos ėmė skųstis pilvo skausmais, niekas neįtarė nieko blogo, tačiau apsilankius pas gydytojus ji sužinojo, kad jai – itin retą būklę, kurios iki galo paaiškinti negali net gydytojai. Pasirodo, kad merginos pilve augo jos „dvynys“ – tai itin retas atvejis, vadinamas „fetus in fetu“, kas reiškia „vaisius vaisiuje“.

 123RF.com asociatyvi nuotr.
 123RF.com asociatyvi nuotr.
17 metų mergina nusprendė apsilankyti pas gydytoją po to, kai jos pilve pasirodė neįprastas gumbas.<br>Anil Kumar nuotr.  
17 metų mergina nusprendė apsilankyti pas gydytoją po to, kai jos pilve pasirodė neįprastas gumbas.<br>Anil Kumar nuotr.  
Kai mergina iš Indijos ėmė skųstis nemaloniais pilvo skausmais, niekas neįtarė nieko blogo, tačiau apsilankius pas gydytojus ji sužinojo, kad turi itin retą būklę, kurios iki galo paaiškinti negali net gydytojai.   <br>Anil Kumar nuotr. 
Kai mergina iš Indijos ėmė skųstis nemaloniais pilvo skausmais, niekas neįtarė nieko blogo, tačiau apsilankius pas gydytojus ji sužinojo, kad turi itin retą būklę, kurios iki galo paaiškinti negali net gydytojai.   <br>Anil Kumar nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 30, 2019, 8:31 PM, atnaujinta Sep 5, 2019, 6:19 PM

17 metų mergina nusprendė apsilankyti pas gydytoją po to, kai jos pilve pasirodė neįprastas gumbas. Ji vėliau sakė, kad per penkerius metus jis itin padidėjo. Mergina gydytojams skundėsi pilvo skausmais ir sakė nuolat jaučianti pilnumo jausmą, nors tą dieną ir būdavo valgiusi nedaug.

Atlikus kompiuterinę tomografiją, gydytojai pastebėjo kai ką neįprasto. Pasirodo, gumbas iš tikrųjų buvo keista gliti masė, kurioje buvo nemažai slankstelius ir šonkaulius primenančių kaulų. Kaip minėta, galiausiai gydytojai merginai diagnozavo būklę, vadinamą „vaisius vaisiuje“ – o ji pasireiškia 1 žmogui iš 500 000.

Mokslininkai, tyrinėję šį atvejį, sako, kad jis išskirtinis ir tuo, kad toks gumbas buvo rastas 17 metų merginos pilve – nes dažniausiai tokia būklė diagnozuojama kūdikystėje arba ankstyvoje vaikystėje. Be to, šis „dvynys“ yra didžiausias kada nors aptiktas.

Reta būklė

Terminas „vaisius vaisiuje“ apibūdina atvejį, kuomet neišsivystęs vaisius yra randamas kito, sveiko vaisiaus kūne. Medicinoje yra užregistruota 200 tokių atvejų, ir tik 7 iš jų pasitaikė 15 metų ar vyresniuose paaugliuose.

Niekas tiksliai nežino, kas lemia šią būklę. Kai kurie mokslininkai mano, kad tai yra retesnis „parazitinių dvynių“ atvejis. Pastarasis dalykas atsitinka, kai gimdoje prasideda dviejų embrionų vystymasis, bet jie pilnai neatsiskiria ir vienas embrionas ima dominuoti. Silpnesnysis dvynys nustoja vystytis ir taip tampa „parazitiniu dvyniu“.

Kiti mokslininkai sako, kad „vaisius vaisiuje“ gali būti tam tikra teratoma – naviko rūšis, kurioje yra visos trys pagrindinės ląstelių rūšys, aptinkamos ankstyvos stadijos žmogaus embrione.

Šiuo atveju paauglei buvo atlikta operacija, per kurią buvo pašalinta „dvynio“ masė. Gydytojai sako, kad išoperuotos dalies dydis siekė du trečdalius įprasto kūdikio dydžio: 36x16x10 cm. Masę sudarė plaukai, keli dantys ir struktūros, primenančios galūnes. Taip pat buvo odos, plaukų ir riebalinių audinių.

Tiesa, gydytojams pašalinti viso „parazitinio dvynio“ nepavyko – kadangi kai kurie audiniai buvo itin stipriai priaugę prie merginos kraujagyslių, tiekiančių kraują virškinamajam traktui. Gydytojai nerimavo, kad pašalinus visą audinį, gali sumažėti kraujotaka merginos žarnyne.

Gydytojai neslepia, kad paliktas audinys ilgainiui gali tapti vėžiniu – todėl paauglė turės tikrinis kiekvienais metais.

„Dėl gumbo pilve buvau sunerimusi, tačiau po operacijos jaučiuosi gerai. Mano tėvai irgi labai džiaugiasi“, – išplatintame pranešime teigia mergina.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.