„Ig Nobelio 2019“ premijos – už malonumo kasytis matavimus ir paštininkų intymių vietų tyrimą

Vėl artėja tas metas, kai bus skelbiamos Nobelio premijos – bet štai jau 29-ąjį kartą prieš jas paskelbiamos „šnobelio“ (angl. IgNobel) premijos – kurios, kaip sakoma, priverčia žmones pirma nusijuokti, o paskui – susimąstyti.

 Šįkart Harvardo universiteto Sanderso teatro salėje susirinko net 1100 žmonių, kur skraidant popieriniams lėktuvėliams, buvo skelbiami apdovanojimai ir teikiami prizai.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Šįkart Harvardo universiteto Sanderso teatro salėje susirinko net 1100 žmonių, kur skraidant popieriniams lėktuvėliams, buvo skelbiami apdovanojimai ir teikiami prizai.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2019, 5:25 PM, atnaujinta Sep 21, 2020, 10:24 AM

Šįkart Harvardo universiteto Sanderso teatro salėje susirinko net 1100 žmonių, kur skraidant popieriniams lėktuvėliams buvo skelbiami apdovanojimai ir teikiami prizai: kiekvienam „IgNobelio“ laimėtojui – po dešimt trilijonų dolerių.

Tiesa, viena mažytė detalė: ne JAV dolerių, o Zimbabvės, kur šiuo metu siaučia hiperinfliacija, tad ši suma realiai verta 4 JAV dolerių.

„IgNobelio“ premijas įteikė tikrojo Nobelio laureatai, o apdovanojimai buvo įteikti už:

Medicina: Silvano Gallusui už surinktus įrodymus, kad pica gali apsaugoti nuo ligų ir mirties, jei tik ji pagaminta ir valgoma Italijoje.

Anatomija: Rogeriui Mieussetui ir Bourrasui Bengoudifa už tyrimą, kuris atrado vyrų sėklidžių temperatūros asimetriją tarp nuogų ir apsirengusių Prancūzijos paštininkų.

Taika: Ghadai A. bin Saifui, Alexandrui Papoiui, Lilianai Banari, Francisui McGlone, Shawnui G. Kwatrai, Yiong-Huak Chanui ir Gilui Josipovičiui už bandymą išmatuoti malonumą kasantis niežtinčią vietą.

Medicinos edukacija: Karenai Pryor ir Theresai McKeon už tai, kad išmokė chirurgus atlikti ortopedines operacijas naudojantis paprasta gyvūnų treniravimo technika, vadinamąja „spragtelėjimo treniruote“.

Biologija: Ling-Jun Kongui, Herbertui Crepazui, Agnieszkai Góreckai, Aleksandrai Urbanek, Raineriui Dumkei ir Tomaszui Paterekui už tai, kad atrado, jog negyvi įmagnetinti tarakonai elgiasi kitaip nei gyvi įmagnetinti tarakonai.

Chemija: Shigeru Watanabei, Mineko Ohnishi, Kaori Imai, Eiji Kawano ir Seiji Igarashi už tyrimą, nustačiusį vidutinį seilių kiekį, kurį per dieną pagamina tipiškas penkerių metų vaikas.

Inžinerija: Imanui Farahbakhhasui už kūdikių sauskelnių keitimo aparato sukūrimą.

Ekonomika: Habipui Gedikui, Timothy A. Vossui ir Andreasui Vossui už tyrimą, kurios šalies popieriniai pinigai geriausiai perneša pavojingas bakterijas.

Psichologija: Fritzui Strackui už tai, kad sužinojo, kad laikant rašiklį burnoje, imi šypsotis, bet tai nesuteikia laimės.

Fizika: Patriciai Yang, Alexanderiui Lee, Milesui Chanui, Alynn Martinai, Ashley Edwards, Scottui Carveriui ir Davidui Hu už tyrimą kaip ir kodėl vombatų išmatos susiformuoja būtent kubo formos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024