Atrado iki šiol nežinotą gyvūnų rūšį: „Neaišku nei kur, nei kaip, nei kada jie atsirado“

Mokslininkams atrasti naują rūšį yra didelis pasiekimas  – tačiau atrasti gyvūną, kuris nepatenka į jokią žinomą gyvūnų šeimą, dar įdomiau ir sudėtingiau.

Tai dar niekur nematytas bestuburis, įkalintas 30 mln. metų senumo gintare, mokslininkai jį praminė „pelėsine kiaule“ (angl. „mold pig“). <br>George Poinar Jr. nuotr. 
Tai dar niekur nematytas bestuburis, įkalintas 30 mln. metų senumo gintare, mokslininkai jį praminė „pelėsine kiaule“ (angl. „mold pig“). <br>George Poinar Jr. nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2019, 12:50 PM

Nesvarbu, kad šis gyvūnas yra vos 100 mikrometrų ilgio  – mokslininkai jį atradę vis tiek apsidžiaugė. Tai dar niekur nematytas bestuburis, įkalintas 30 mln. metų senumo gintare, ir mokslininkai jį praminė „pelėsine kiaule“ (angl. mold pig).

Nepaisant jo smulkumo, šis senovinis organizmas yra tikrai neįtikėtinas atradimas, nes atskleidžia visiškai naują gyvūnų šeimą, apie kurią anksčiau niekas nežinojo. Mokslininkai nustatė, kad šios „kiaulės“ gyveno terciaro periode, kuris prasidėjo prieš 66 mln. metų ir baigėsi prieš 2,6 mln. metų.

Kiaulė-šernas

Nors gyvūno pravardė ir yra „kiaulė“, oficialiai šis gyvūnas buvo pavadintas Sialomorpha dominicanasalos čia reiškia „storas šernas“, o morphe reiškia formą. Mokslininkai pripažįsta, kad šiam gyvūnui vardas buvo duotas beveik vien dėl išvaizdos, tačiau prie to prisidėjo ir tai, kad jis mito praktiškai vien grybeliu.

Visas atradimas buvo detaliai aprašytas žurnale „Invertebrate Biology“ – čia tyrimo autoriai išskyrė tai, kad „pelėsinė kiaulė“ turi keletų charakteristikų, kurios juos daro panašius į lėtūnus ( arba kitaip „vandens meškučius“) ir erkes, tačiau nei vienai šiai gyvūnų rūšiai jie negali būti konkrečiai priskirti.

„Ant jų galūnių nėra nagų, dėl to jie panašūs į lėtūnus ir erkes. Mes nežinome nei kur, nei kaip, nei kada tiksliai Sialomorpha dominicana atsirado ir kiek laiko gyvavo. Taip pat neaišku, ar jų palikuonys – jau evoliucionavę – dabar gyvena tarp mūsų“, – teigia vienas iš tyrimo autorių Georgas Poinaras jaunesnysis.

Tiesa, mokslininkai gavo ne vieną šio gyvūno pavyzdį. Gintare, rastame Dominikos Respublikoje, buvo šimtai šių „pelėsinių kiaulių“, o tai leido mokslininkams detaliai ištyrinėti jų kūnus. Buvo nustatyta, kad šie gyvūnai turi keturias poras kojų, lanksčius kaklus ir galėdavo nusimesti egzoskeletą, kad galėtų toliau augti.

Gintare taip pat buvo įkalinta pseudoskorpionų, apvaliųjų kirmėlių, grybelio ir protozojų – o tai suteikė mokslininkams daugiau informacijos apie tai, su kokiais gyviais „pelėsinės kiaulės“ dalinosi aplinka.

Žinoma, ši naujai atrasta rūšis jau yra išnykusi – ir tai reiškia, kad mokslininkams bus sunkiau atlikti tolimesnius tyrimus. Tiesa, G.Poinaras savo ankstesniuose darbuose neatmetė idėjos iš gintare įkalintų gyvūnų išgauti DNR, o vėliau juos atkuri – tačiau kol kas tai pavyko padaryti tik mokslinės fantastikos knygoje „Juros periodo parkas“.

Na, o realybėje greičiausiai niekas net nebandys įkurti mikroskopinio išnykusių gyvūnų zoologijos sodo, kuriame gyvuotų ir „pelėsinės kiaulės“. Tiesa, mokslininkai neplanuoja visko numesti į šalį – jie tęs tyrimus tol, kol tai suteiks naujos ir naudingos informacijos.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.