Mikrobangų krosnelės – ar pavojinga prie jų stovėti?

Mikrobangų krosnelės jau gan seniai yra svarbus mūsų virtuvių prietaisais – kadangi jomis galime labai greitai pasišildyti maistą. Bet kol jis sukasi ir šyla, tikriausiai visi esame pagalvoję: ar stovėti priešais mikrobangų krosnelę yra pavojinga? Joje gi veikia didelio intensyvumo elektromagnetinė spinduliuotė?

Mikrobangų krosnelės mūsų virtuvėse jau gan seniai yra svarbus prietaisais, kadangi su jų pagalba galime labai greitai pasišildyti maistą.  <br>123RF nuotr. 
Mikrobangų krosnelės mūsų virtuvėse jau gan seniai yra svarbus prietaisais, kadangi su jų pagalba galime labai greitai pasišildyti maistą.  <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2019, 11:00 AM

Ekspertų atsakymas – ne, pavojus nelabai didelė. Sužeidimai, kuriuos sukelia mikrobangų krosnelių spinduliuotė, yra labai reti, tačiau anot ekspertų, vis tiek reikėtų imtis keleto atsargumo priemonių.

Mikrobangos yra elektromagnetinės nejonizuojančiosios spinduliuotės rūšis. Elektromagnetinė spinduliuotė tuo tarpu apima nemažai kitų spinduliuotės formų – pavyzdžiui radijo bangas (tame tarpe ir mobilųjį ryšį – 2G, 3G, 4G, 5G), regimąjį spektrą, rentgeno ir gama spindulius.

Mikrobangos, kaip ir radijo bangos, pasižymi nejonizuojančiąja spinduliuote – o tai reiškia, kad jos neturi pakankamai energijos nuo atomų numušti elektronus ir kurti izotopus. Kitaip sakant, mikrobangos niekaip nepažeidžia žmogaus ląstelių ar DNR.

Tuo tarpu rentgeno ir gama spinduliai jau yra jonizuojančioji spinduliuotė – o tai reiškia, kad jie turi pakankamai energijos pašalinti elektronus nuo atomų bei sužaloti ląsteles.

Tiesa, nors mikrobangos nekelia didelio pavojaus, tai nereiškia, kad jos nėra visiškai pavojingos. Mikrobangos šildo maistą versdamos vibruoti vandens molekules – taip išsiskiria šiluma. Teoriškai, mikrobangos galėtų sušildyti žmogaus kūno audinius panašiai, kaip yra šildomas maistas. Ekspertai sako, kad taip galėtų atsirasti nudegimai ir kataraktos.

Žinoma, tokie sužalojimai labai reti ir atsiranda tik tada, kai žmones paveikia didelis mikrobangų spinduliuotės kiekis. Tai gali įvykti tik dėl pažeistos mikrobangų krosnelės.

Atsargiai, karšta!

Ekspertai rekomenduoja karts nuo karto patikrinti savo mikrobangų krosnelę ir nenaudoti jos, jei durelės tinkamai neužsidaro. Taip pat reikėtų įsigyti naują krosnelę, jei senosios durelės yra kaip nors išsilenkusios ar pažeistos. Be to, nors mikrobangos didelio pavojaus nekelia, nerekomenduojama priešais mikrobangų krosnelę stovėti dažnai ir ilgai.

Bet kalbant apie sužeidimus, susijusius su mikrobangų krosnelėmis, tai didžioji dalis jų atsiranda kuomet žmonės bando į rankas paimti stipriai įkaitusius indus. Norint to išvengti, reikėtų naudoti specialias pirštines, skirtas ištraukti karštą maistą iš orkaitės ar mikrobangų krosnelės.

Taip pat rekomenduojama per ilgai mikrobangų krosnelėje nešildyti vandens – kadangi jis gali labai stipriai įkaisti ir smarkiai perkopti savo u=virimo temperatūrą. Tai reiškia, kad atidarius dureles gali atrodyti, jog vanduo neverda, tačiau jį šiek tiek sujudinus – verdantis vanduo gali tiesiog išsiveržti.

Ekspertai pataria neišmesti savo mikrobangų krosnelės naudojimo instrukcijos ir prieš pradedant naudoti šį prietaisą – gerai ją perskaityti.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.