Kaip senatvėje išlaikyti aštrų protą? Mokslininkai nurodo įdomų ir smagų būdą

Mūsų visuomenė sensta – taigi, ateityje aplinkui matysime vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių. Ir žinoma, būtų gerai, jei aštrus protas išliktų kiek įmanoma ilgiau – o tai galima pasiekti sveikai maitinantis, mokantis ir sportuojant. Tačiau mokslininkai aptiko ir dar vieną – linksmesnį – būdą.

 Paaiškėjo, kad tie, kurie žaidė žaidimus, išlaikė aštresnį protą.<br> 123RF nuotr.
 Paaiškėjo, kad tie, kurie žaidė žaidimus, išlaikė aštresnį protą.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2019, 4:02 PM

Ar kada pastebėjote, kad vyresni žmonės labai mėgsta žaisti kortomis? Kiti dėlioja domino ar neleidžia dulkėms nusėsti ant senų stalo žaidimų.

Jiems tai – puiki pramoga ir būdas praleisti laiką su panašaus amžiaus žmonėmis. Retas iš jų susimąsto, kad kartu taip išlaiko ir proto aštrumą.

Bent jau taip rodo naujas Edinburgo universiteto tyrimas. Psichologai tyrinėjo informaciją, surinktą per devynerius metus vykdytus daugiau nei 1000 žmonių stebėjimus.

Tiriamo laikotarpio pradžioje dalyviams buvo 70 metų, ir jiems reikėjo išspręsti testus, kurie matuoja žmogaus kognityvines galimybes: atmintį, problemų sprendimą, galvojimo greitį ir bendrus galvojimo įgūdžius.

Pačioje tyrimo pradžioje – ir vėliau, kai tyrimo dalyviams sukako 76-eri – jie taip pat turėjo papasakoti, kiek laiko praleidžia žaisdami įvairius žaidimus. Vėliau statistiniai modeliai padėjo susieti tyrimo rezultatus į visumą.

Paaiškėjo, kad tie, kurie žaidė žaidimus, išlaikė aštresnį protą.

Konkrečiau, jų galvojimo įgūdžiai bei atmintis buvo geresnės būklės. Mokslininkai atsižvelgė į pašalinius faktorius – tokius, kaip dalyvių socioekonominė padėtis, išsilavinimas ir fizinis aktyvumas – tačiau rezultatai nepakito: žaidimai padeda išlaikyti aštresnį protą.

Kodėl? Ne vienas tyrimas parodė, kad protas taip greitai nesilpnėja, kai yra naudojamas. Net ir Alzheimerio ligą galima sulėtinti reguliariai sprendžiant sunkesnius kryžiažodžius ar sudoku.

Įvairūs žaidimai – tokie kaip kortos, domino, dėlionės – treniruoja protą. Norint nugalėti, reikia susikaupti ir gerai apmąstyti savo ir savo priešininkų veiksmus. Ir svarbiausia – kiekvienas žaidimas būna vis kitoks.

Padeda ir tai, kad žaidžiantys žmonės dažnai laiką leidžia socialiai aktyvioje aplinkoje. Tai yra, jie nėra vieniši. Tai padeda išlaikyti pozityvų požiūrį, o tai taip pat turi teigiamos įtakos sveikatai.

Žinoma, tai yra puikūs rezultatai – proto aštrumą galima išlaikyti pakankamai smagiu būdu.

Tačiau mokslininkus džiugina ne tik tai. Jau viens pats faktas, kad senatvinę demenciją tolina mūsų pasirinkimai, reiškia, kad ji nėra neišvengiama.

Sprendimas laiką leisti ne savo kambaryje, o svečiuose prie kortomis (ar net žetonais) nukloto stalo, yra pakankamai lengvas ir veiksmingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.