Aštuoniolikametis lietuvis kuria priemonę medienos išsaugojimui – ir skina apdovanojimus

Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos mokinio Tautvydo Ribinsko laisvalaikis – kitoks nei daugelio bendraamžių. Gimnazistas jau daugiau kaip metus atlieka tyrimą, padėsiantį kurti natūralią priemonę medienai impregnuoti ir apsaugoti nuo ją ardančių mikrogrybų. Vaikino tikslas yra pakeisti šiuo metu medienos pramonėje populiarius sintetinius medienos impregnantus, kurie kenkia ne tik žmonių sveikatai, bet ir aplinkai.

 Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos mokinio Tautvydo Ribinsko laisvalaikis – kitoks nei daugelio bendraamžių.<br> LSMU nuotr.
 Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos mokinio Tautvydo Ribinsko laisvalaikis – kitoks nei daugelio bendraamžių.<br> LSMU nuotr.
T. Ribinskas praėjusiais metais kreipėsi į LSMU mokslininkus, prašydamas suteikti galimybę atlikti tyrimus universiteto laboratorijose.<br> LSMU nuotr.
T. Ribinskas praėjusiais metais kreipėsi į LSMU mokslininkus, prašydamas suteikti galimybę atlikti tyrimus universiteto laboratorijose.<br> LSMU nuotr.
 Gimnazistas nuo praėjusių metų vasario bendradarbiauja su LSMU Farmacijos fakulteto Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra.<br> LSMU nuotr.
 Gimnazistas nuo praėjusių metų vasario bendradarbiauja su LSMU Farmacijos fakulteto Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra.<br> LSMU nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 12, 2020, 9:04 AM, atnaujinta Mar 14, 2020, 3:45 PM

Jaunuolis pasirinko daugelio šalių (taip pat ir Lietuvos) liaudies medicinoje paplitusią, daugelyje patvorių augančią dirvinę karpažolę. Kadangi žolė pasižymi grybelines ligas gydančiomis savybėmis, jas vaikinas nusprendė panaudoti savo kuriamame produkte.

Tyrimas, kurį atlieka gimnazistas, jau sulaukė ir tarptautinio dėmesio. Pernai paaugliams skirtame Kinijos mokslo ir technologijų inovacijų konkurse CASTIC Lietuvai atstovavęs gimnazistas su darbu „Dirvinė karpažolė – ekologiška priemonė medienos apsaugai“ užėmė 3 vietą. Šiemet vaikinas nominuotas televizijos projekto „Lietuvos garbė“ apdovanojimui.

„Atlikdamas tyrimą įsitikinau, kad šio dažnai Lietuvoje aptinkamo augalo ekstraktai gali būti naudojami medienos impregnavimui ir apsaugai nuo ją ardančių mikrogrybų. Tai ekologiškas, žmogui ir aplinkai draugiškesnis būdas apsaugoti medžiagas“, – apie savo mokslinį projektą kalbėjo T. Ribinskas.

Jaunuolis pridūrė, kad konkursas jam suteikė neeilinę progą susipažinti su jaunaisiais mokslininkais iš įvairių pasaulio kampelių, sužinoti, su kokiais sunkumais jie susiduria, pasidalinti, pasisemti abipusės patirties, taip pat patirti neužmirštamų emocijų.

Jaunasis mokslininkas sako, kad bene sunkiausia buvo susiformuluoti tyrimo temą, tai užtruko kone metus. „Pats tyrimas buvo malonumas, bendradarbiavau su mokytojais, mokslininkais. Tai buvo savęs ugdymas, sužinojau daug naujų dalykų“, – paaiškino T. Ribinskas. Baigęs mokyklą vaikinas sakė ketinantis rinktis mokslininko – chemiko, biochemiko – kelią, tačiau yra numatęs ir antrąjį variantą – medicinos studijas.

T. Ribinskas praėjusiais metais kreipėsi į LSMU mokslininkus, prašydamas suteikti galimybę atlikti tyrimus universiteto laboratorijose.

Gimnazistas nuo praėjusių metų vasario bendradarbiauja su LSMU Farmacijos fakulteto Analizinės ir toksikologinės chemijos katedra, kurios specialistai jaunuoliui teikia mokslinius patarimus, taip pat reikiamą įrangą ir priemones tyrimui atlikti. Universiteto laboratorijoje T. Ribinskas gamina tiriamo augalo ekstraktus ir juos analizuoja. T. Ribinskui padeda katedros lektorius Mindaugas Marksa, docentė Asta Kubilienė ir katedros vedėjas profesorius Liudas Ivanauskas.

„Kai tik gavome Tautvydo laišką, iš karto supratome, kad vaikinas turi rimtų planų ir mes privalome jam padėti. Neįtikėtina, kad tokio amžiaus jaunuolis pasirinko tokią darbo temą, kuri aktuali visai medienos pramonei.

T. Ribinsko tyrimų metu gauti rezultatai suteikia daugiau informacijos apie augalo veikliąsias medžiagas ir jų poveikį medienai. Ateityje taip pat planuojama atlikti kartotinius mikrobiologinius tyrimus. Taip siekiama toliau plėtoti šią mokinio idėją ir pritaikyti praktiniam panaudojimui“, – teigė katedros mokslininkė doc. Asta Kubilienė.

Ji tikisi, kad jaunuolio darbu susidomės medienos pramonės įmonės ir pasiūlys bendradarbiauti kuriant natūralų fungicidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.