Vaikus technologijų mokantys lietuviai ištiesė netikėtą pagalbos ranką medikams

Galbūt nuskambės neįprastai, bet pastarųjų dienų įvykiai kelia ne tik nerimą, bet ir suteikia šviesių emocijų – matant, kaip kritiniu atveju mobilizuojasi Lietuva. Ir čia reikėtų kalbėti ne apie „iš viršaus“ – valdžios – nuleistus sprendimus, bet pačių, niekieno neraginamų žmonių, piliečių iniciatyvas, kuriomis stengiamasi padėti tiems ir ten, kam ir kur pagalbos labiausiai reikia.

 „Robotikos mokykla“ ėmėsi gaminti permatomus apsauginius veido skydus, skirtus medikams.<br> P. Briedžio nuotr.
 „Robotikos mokykla“ ėmėsi gaminti permatomus apsauginius veido skydus, skirtus medikams.<br> P. Briedžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2020, 2:56 PM, atnaujinta Mar 20, 2020, 8:24 AM

Žmonės gamina ir dalina informacines skrajutes senjorams, kurie mažiau naudojasi internetu ir todėl informacija juos pasiekia ne taip operatyvai, per „AirBnB“ butus nuomojantys asmenys užleidžia butus karantinuotiems asmenims, masiškai renkama ir perkama įrangą pirmajame fronte dirbantiems medikams, gydytojai savanoriai buriasi ir nemokamai konsultuoja visus sveikatos klausimais, jau du mobiliojo ryšio operatoriai pažadėjo teikti nemokamą ryšį ligoninėms ir medikams privačiai – ir vyksta dar daug puikių, prasmingų ir naudingų veiklų.

O prie visų šių fantastiškų iniciatyvų jungiasi ir technologijų entuziastai – ir ne mokymais, o konkrečiais darbais ir produktų gamyba.

„Ši savaitė – intensyvi. Vos spėjome užsinešti 350 kg sveriantį lazerį, ir jau iškart tenka gaminti dešimtis tūkstančių skydų ligoninėms, – savo „Facebook“ paskyroje rašo „Robotikos mokyklos“ vadovas Paulius Briedis. – Sužinoję apie Kauno klinikų poreikį apsauginiams skydams, ėmėmės konsultacijų. Pagelbėjo inžinieriai ir mokslų daktarai iš Honkongo, Italijos, Kolumbijos, Serbijos – ir žinoma, Lietuvos. „Facebook“ grupėje „Gedimino Legionas | savanoriai“ susibūrę greitai bičiuliaujasi, tiesiog minutėmis padeda spręsti bet kokius kylančius klausimus“.

Robotikos mokykla“ ėmėsi gaminti permatomus apsauginius veido skydus, skirtus medikams.

Technologijų specialistas pasakoja, kad kartu su gydytoju chirurgu Niku Samuoliu „Robotikos mokykla“ ištobulino du skydo laikymo būdus. „Vieną galima visiškai išpjauti lazeriu, kitą – 3D spausdinti. „3D Creative“ vos per porą valandų 3D skenuodami ir projektuodami atkūrė ir patobulino egzistuojančio produkto – akinių rėmelio skydui – formas“, – džiaugiasi P.Briedis.

Jis tuo pačiu „Robotikos mokyklos vardu“ dėkoja buvusiam mokiniui, mokytojui, fizikos studentui Šarūnui Mickui už lazerio valdymą ir modelių projektavimą – bei Honkongo, italų ir prekyboje esančių idėjas paauginusį į dar aukštesnį lygį, suvienijantį visų privalumus.

Technologas taip pat džiaugiasi, kad pavyko pasiekti daugiau nei du kartus mažesnę už prekybinę kainą.

Norinčius padėti, „Robotikos mokykla“ kviečia registruotis šioje formoje.

Norintys paspartinti gamybos veiklas ir tiekimą, visi kviečiami tiesiogiai prisidėti finansiškai:

VšĮ Robotikos mokykla,
Paysera: EVP3210003078712 LT113500010003078712
Paskirtis: parama med priemonėms gaminti
Telefonas susisiekimui: +370 612 37700

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.