Pateikė naujų vaizdų, kaip iš tiesų atrodo pasaulį terorizuojantis koronavirusas

Koronaviruso bangoms vis toliau skalaujant pasaulį, mokslininkai pristatė naujus vaizdus, kaip atrodo tas mažytis virusas, sukeliantis šitokį milžinišką chaosą.

 Stambesnis mastelis: „blakstienėlėmis“ vadinamos žmogaus plaučių ląstelės nudažytos mėlynai, gleivių juostos – gelsvai žalia spalva, o SARS-CoV-2 virionai – raudonai.<br> C Ehre nuotr.
 Stambesnis mastelis: „blakstienėlėmis“ vadinamos žmogaus plaučių ląstelės nudažytos mėlynai, gleivių juostos – gelsvai žalia spalva, o SARS-CoV-2 virionai – raudonai.<br> C Ehre nuotr.
 Smulkesnio mastelio nuotraukoje aiškiau matosi mažųjų dalelių struktūra ir virusų tankumas.<br> C Ehre nuotr.
 Smulkesnio mastelio nuotraukoje aiškiau matosi mažųjų dalelių struktūra ir virusų tankumas.<br> C Ehre nuotr.
 Originali nuotrauka, padaryta elektroniniu mikroskopu.<br> C Ehre nuotr.
 Originali nuotrauka, padaryta elektroniniu mikroskopu.<br> C Ehre nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 14, 2020, 1:56 PM

Kiekviena SARS-CoV-2 viruso dalelė – virionas – yra maždaug 50-200 nanometrų skersmens spygliuotas baltymų kamuolys, kuriame saugoma genetinė viruso informacija. Ryškių spalvų mikrofotografija, kurioje vaizduojama, kaip virusas puola žmogaus plaučių ląsteles, atrodo beveik kaip meno kūrinys. Tik spalvos čia netikros – jos pridėtos, kad lengviau galima būtų atskirti ir suvokti nuotraukoje matomus objektus.

Šiuos vaizdus moksliniame žurnale „New England Journal of Medicine“ publikavo Šiaurės Karolinos universiteto (JAV) biochemikė Camille Ehre. Nuotraukos atskleidžia, kaip sėkmingai šie mikroskopiniai virionai gali užkrėsti mūsų kvėpavimo takus.

Mokslininkai laboratorijoje virusu SARS-CoV-2 užkrėtė Petri lėkštelėje auginamas žmogaus bronchų epitelio ląsteles – ląsteles, sudarančias barjerą tarp plaučiuose esančio oro ir kraujotakos.

„Kiekvienoje auginamoje kultūroje virusai sudarė apie 3x106 struktūrų, ir tai atitinka užkrėstos ląstelės pagaminamų bei į aplinką išskiriamų virionų skaičių“, – rašo mokslininkų komanda.

Spalvas nuotraukose matomiems vaizdams suteikė to paties universiteto medicinos studentas Cameronas Morrisonas. Elektroniniu mikroskopu darytose nuotraukose „blakstienėlėmis“ vadinamos žmogaus plaučių ląstelės nudažytos mėlynai, gleivių juostos – gelsvai žalia spalva, o SARS-CoV-2 virionai – raudonai.

Pirmojoje nuotraukoje vaizdas rodomas stambesniu masteliu, antrojoje vaizdas labiau priartintas, aiškiau pademonstruojant mažųjų dalelių struktūrą ir virusų tankumą.

Vadinamosios „blakstienėlės“ egzistuoja ir mūsų žarnyne, tačiau jų taip pat yra ir plaučių viduje – čia jos padeda apsaugoti kvėpavimo organus nuo ligų sukėlėjų, palaikyti drėgmę plaučiuose ir jiems išsivalyti savaime.

Ir nors naujosios mikrofotografijos išties atrodo stulbinančiai, tai nėra tiesiog šiaip gražiai atrodanti naujovė.

Nuotraukos demonstruoja didelį virionų kiekį, susidarantį virusui užgrobus mūsų ląsteles. Žmonėse susidarę virionai plinta juos iškosėjant, o taip pat paskleidžiami ore lašeliais žmogui kalbant ar net ir vien kvėpuojant – kas, vėl gi, primena mums, kad norint apriboti viruso plitimą, reikia dėvėti kaukes ir laikytis atstumo.

Parengta pagal „Science alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.