Žmogaus kūno vieta, kur evoliucija vyksta labai sparčiai – keičiamės greičiau, nei manėte

Tikriausiai sėdėdami mokyklos suole kadaise galvojote, kad jei žmogus evoliucionavo per tūkstančius metų, kodėl nesikeičiame dabar? Bet iš tikrųjų mes keičiamės. Tikriausiai pastebėjote, kad šiuolaikiniai žmonės yra vis aukštesni. O taip pat esame atsparesni kai kurioms ligoms. Evoliucija yra lėtas procesas, tačiau mokslininkai Australijoje aptiko vieną mūsų kūno vietą, kur ji vyksta labai sparčiai.

 Mokslininkai skaičiuoja, kad visi žmonės, kurie gims po 80 metų, turės vidurines arterijas – tačiau jas dar iki to laiko imsime laikyti normaliomis kūno dalimis.<br> 123rf iliustr.
 Mokslininkai skaičiuoja, kad visi žmonės, kurie gims po 80 metų, turės vidurines arterijas – tačiau jas dar iki to laiko imsime laikyti normaliomis kūno dalimis.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-01 22:13

Ar esate girdėję apie vidurinę arteriją? Ji (galbūt) yra jūsų rankoje šalia vidurinio nervo – Įvairūs tyrimai rodo, kad ją turi tik kiek daugiau nei trečdalis žmonių, o tie, kurie jos neturi, jos ir nepasigenda, nes ji nėra kritiškai svarbi.

Dabar australų mokslininkai nusprendė patikrinti, ar vidurinės arterijos nyksta, ar dažnėja. Jie ištyrė 51-101 amžiaus žmones, mirusius 2015-2016 metais – ir pastebėjo, kad lygiai trečdalis jų turėjo vidurines arterijas. Tuo tarpu apie 1880-uosius metus šias arterijas turėjo tik 10 proc. populiacijos. Dabar jau 35 proc. žmonių turi šią kraujotakos sistemos dalį. Mokslininkai skaičiuoja, kad visi žmonės, kurie gims po 80 metų, turės vidurines arterijas – tačiau jas dar iki to laiko imsime laikyti normaliomis kūno dalimis.

Vidurinės arterijos susiformuoja pakankamai ankstyvose vaisiaus vystymosi stadijoje. Su laiku jos netenka daugelis vaisių, tačiau kai kurie jas išlaiko. Kitaip tariant, tie žmonės, kurie turi vidurines arterijas, išlaikė tai, kas įprastai dingsta dar jiems vystantis gimdoje. Todėl – ir dėl to, kad daugelis žmonių jų neturi – vidurinės arterijos yra laikomos šiokia-tokia anomalija. Jos tikrai nekenkia, tačiau priimta manyti, kad jų turėtų nebūti. Bet tai su laiku pasikeis – kai dauguma žmonių turės vidurines arterijas, jų neturėjimas bus laikomas nedideliu nukrypimu nuo normos.

Šiuo metu išskiriami du vidurinių arterijų tipai – pirmojo tipo vidurinės arterijos tiekia kraują dilbiui ir plaštakai, antrojo – tik dilbiui. Žmogus gali turėti vidurinę arteriją tik vienoje arba abiejose rankose. Kai vidurinės arterijos nėra, už kraujo tiekimą į šias zonas atsako kitos kraujagyslės. Mokslininkai negali išskirti jokių vidurinės arterijos turėjimo ar neturėjimo privalumų. Kita vertus, gali būti, kad tai – tik nepakankamai ištirtas klausimas.

Tai kodėl dabar žmonės evoliucionuoja šia kryptimi, kad visi turėtų vidurines arterijas? Na, gali būti, kad kažkas pasikeitė besilaukiančiųjų priežiūroje ar žmonių gyvensenoje apskritai, kad natūralus vidurinės arterijos išnykimas dabar yra praleidžiamas. Tai būtų prasta žinia – vaisiaus vystymasis gimdoje gali būti sutrikęs. Kita vertus, gali būti, kad žmonės tiesiog daugiau dirba smulkius darbus ir mūsų plaštakoms bei pirštams reikia daugiau kraujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.