Nauja grėsmė: koronavirusas gali išplisti tarp Europos gyvūnų Paaiškino, kuo tai pavojinga žmogui

Iš Danijos kailių fermų galėjo pabėgti daugiau nei šimtas SARS-CoV-2 užkrėstų audinių – kas didina riziką, kad tai gali padėti išplisti virusui tarp laukinių gyvūnų, kas sukurtų naują viruso rezervuarą, praneša „The Guardian“.

 Didžiausia tikimybė, kad virusui jautrūs gyvūnai – pavyzdžiui, laisvai vaikščiojančios katės ar priklausantys žebenkščių šeimai – virusą gali pasigauti suėsdami užkrėstą audinę arba prisilietę prie jų išmatų.<br> 132rf iliustr., lrytas.lt mont.
 Didžiausia tikimybė, kad virusui jautrūs gyvūnai – pavyzdžiui, laisvai vaikščiojančios katės ar priklausantys žebenkščių šeimai – virusą gali pasigauti suėsdami užkrėstą audinę arba prisilietę prie jų išmatų.<br> 132rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2020, 9:00 AM, atnaujinta Dec 1, 2020, 10:03 AM

„Kasmet keli tūkstančiai audinių pabėga“, – sako Danijos veterinarijos ir maisto administracijos tyrimų vadovas Stenas Mortensenas, o šiais metais maždaug 5 procentai šių pabėgusių gyvūnų galėjo būti užkrėsti SARS-CoV-2.

Šios audinės gali išplatinti koronavirusą tarp laukinių gyvūnų – nepaisant to, kad siekiant išvengti viruso plitimo, fermose buvo sunaikinta milijonai audinių.

Kai keli šimtai ūkių pranešė apie audinių užkrėstumą SARS-CoV-2, Danijos vyriausybė įsakė visas šalies audines sunaikinti – kad būtų išvengta tolesnio ligos plitimo.

Sveikatos priežiūros institucijos nustatė, kad cirkuliuodamas audinėse, virusas patyrė genetines mutacijas – ir toks mutavęs virusas iš audinės peršoko ant keleto žmonių. Valdžia nerimavo, kad jei mutavęs virusas išplis tarp didesnio žmonių skaičiaus, tai gali sumažinti COVID-19 vakcinų veiksmingumą.

Ekspertai šiuo teiginiu abejoja ir pažymi, kad nėra pakankamai įrodymų, jog mutavęs virusas būtų atsparus vakcinoms. Be to, Danijos vyriausybė negali teisėtai įpareigoti ūkininkus naikinti sveikus gyvūnus, praneša „Associated Press“ – tačiau, nepaisant abejotino įsakymo teisėtumo, daugiau kaip 10 milijonų Danijos audinių (iš maždaug 17 milijonų) jau buvo sunaikinta.

Per pastarąsias dvi savaites neužfiksuota jokių naujų mutavusio audinių viruso atvejų – tačiau dabar valdžia įspėja, kad virusas vis dar gali nepastebimai plisti laukinėje gamtoje.

Šiaip jau audinės yra „vienišės“, todėl rizika joms išplatinti virusą tarp kitų gyvūnų gali būti maža, pažymi S.Mortensenas.

Jo teigimu, didžiausia tikimybė, kad virusui jautrūs gyvūnai – pavyzdžiui, laisvai vaikščiojančios katės ar priklausantys žebenkščių šeimai – virusą gali pasigauti suėsdami užkrėstą audinę arba prisilietę prie jų išmatų.

Pavyzdžiui, Danijoje galima rasti laukinių miškinių šeškų (Mustela putorius) populiacijų, kurie yra artimi audinių giminaičiai, nurodo žurnalas „Journal of Zoology“.

Virusui leidžiant nekontroliuojamai plisti tarp laukinių gyvūnų, SARS-CoV-2 gali toliau plisti tarp įvairių rūšių ir sukelti „nuolatinę pandemijos grėsmę žmonėms ir gyvūnams“, sako Roterdamo Erasmuso universiteto (Olandija) virusologijos mokslų vadovė Marion Koopmans.

Taip pat įmanoma, kad, virusui plintant, jis gali mutuoti ir užkrėsti įvairesnes gyvūnų rūšis, nei iki šiol, sako Londono universiteto koledžo mikrobiologė Joanne Santini.

Olandija, Ispanija, Švedija ir JAV pranešė apie ūkiuose auginamų audinių užsikrėtimus SARS-CoV-2 – ir dėl to sunaikino tūkstančius gyvūnų.

Šiuo metu JAV kuriamos koronaviruso vakcinos audinėms, taip siekiant apsaugoti gyvūnus ir audinių auginimo pramonę, rašo „The Guardian“.

Tačiau „Humane Society International“ atstovai teigia, kad visi gyvūnai turėtų būti sunaikinti, o pramonė likviduota – kad būtų išvengta audinių kančių ir sumažinta būsimų pandemijų rizika.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.