Singapūro restorane – istorinis laboratorijoje išaugintos mėsos debiutas

Viename Singapūro restorane šį savaitgalį rengiamas laboratorijoje išaugintos vištienos debiutas, šį produktą gaminančiai kompanijai paskelbus apie trečiadienį pradėtą prekybą.

 JAV startuolis „Eat Just“ anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad jos produkciją leista pardavinėti Singapūre kaip vištienos kepsnelių ingredientą.<br>123rf nuotr.
 JAV startuolis „Eat Just“ anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad jos produkciją leista pardavinėti Singapūre kaip vištienos kepsnelių ingredientą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-16 11:05

JAV startuolis „Eat Just“ anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad jos produkciją leista pardavinėti Singapūre kaip vištienos kepsnelių ingredientą. Singapūras tapo pirmąja šalimi, leidusia pardavinėti mėsą, pagamintą be jokių gyvūnų skerdimo.

Gyvūninių produktų vartojimas kelia grėsmę aplinkai, nes galvijai lemia metano, priklausančio šiltnamio efektą sukeliančioms dujoms, išsiskyrimą, o miškų kirtimas plečiant ganyklas naikina natūralias kliūtis klimato kaitai.

Trečiadienį kompanija paskelbė, kad pardavė pirmąją komercinę savo produkto siuntą restoranui „1880“, įsikūrusiam prabangiame pramogų centre „Robertson Quay“.

„Eat Just“ vadovas Joshas Tetrickas sakė, kad šios naujienos „priartina mus prie pasaulio, kur daugumai mūsų valgomos mėsos nereikės iškirsti nė vieno miško, nereikės išstumti nė vieno gyvūno buveinės ir nereikės naudoti nė lašo antibiotikų“.

Restoranas tokią vištieną pradės tiekti šeštadienį, nurodė kompanija.

Klientams bus pasiūlyti trys dirbtinai išaugintos vištienos patiekalai, kuriuos sukurti įkvėpė didžiausios vištienos gamintojos Kinija, Brazilija ir JAV, sakoma pareiškime.

„Man šis bendradarbiavimas labai įdomus, – sakė minėto restorano šefas Colinas Buchanas, kuris yra ruošęs valgį futbolininkui Davidui Beckhamui. – Manau, kad žmonėms labai patiks.“

Tvarių alternatyvų mėsai paklausa auga didėjant vartotojų spaudimui dėl aplinkos ir gyvūnų gerovės, tačiau kiti tokio pobūdžio produktai rinkoje yra augaliniai.

Prognozuojama, kad mėsos vartojimas iki 2050 metų išaugs daugiau kaip 70 proc., tad laboratorijoje auginamos alternatyvos suvaidins vaidmenį užtikrinant saugų maisto tiekimą, nurodė kompanija.

Būta susirūpinimo, kad laboratorijoje auginama mėsa bus pernelyg brangi, bet „Eat Just“ atstovas sakė, kad kompanija padarė „reikšmingą pažangą“ mažindama kainą.

Aukštosiomis technologijomis garsėjantis Singapūras taip pat tapo tvarių maisto produktų kūrimo centru, kur startuoliai gamina tokius produktus kaip laboratorijose išaugintos „jūrų gėrybės“ ar virtiniai su atogrąžų vaisių įdaru vietoje kiaulienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.