Lietuviai kuria ambicingą inovaciją – mobilią streso malšinimo erdvę

Stresas ir įtampa yra vieni dažniausių prastos savijautos ir įvairių susirgimų priežasčių. Laiku atpažinus organizmo siunčiamus ženklus ir turint sąlygas kokybiškam atokvėpiui, galima išvengti ne tik dalies sveikatos problemų, bet ir pasikrauti energijos naujiems darbams bei iššūkiams.

Atlikus tyrimą ir atrinkus tinkamiausias kompozicines medžiagas bei jų derinius, bus suformuotas pirminis mobilios streso mažinimo, poilsio ir relaksacijos erdvės „Mindfulness“ modelis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Atlikus tyrimą ir atrinkus tinkamiausias kompozicines medžiagas bei jų derinius, bus suformuotas pirminis mobilios streso mažinimo, poilsio ir relaksacijos erdvės „Mindfulness“ modelis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
„Ne paslaptis, kad sėkmingiausi pasaulyje žmonės gyvena šalia gamtos, moka padėti sau atsipalaiduoti“, – kalbėjo inovacijos autorius.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
„Ne paslaptis, kad sėkmingiausi pasaulyje žmonės gyvena šalia gamtos, moka padėti sau atsipalaiduoti“, – kalbėjo inovacijos autorius.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vadovas Gintas Kimtys.<br>MITA nuotr.
Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vadovas Gintas Kimtys.<br>MITA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 21, 2020, 8:03 AM

Išskirtinę atokvėpio erdvę kuria jau beveik du dešimtmečius sėkmingai veikianti bendrovė „RDMX“, kuri pasinaudojusi Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojama ES finansavimo priemone „Inočekiai“ kuria mobilios streso mažinimo, poilsio ir relaksacijos erdvės „Mindfulness“ įrengimo konceptą.

Vykdant šį projektą bus atrinkti, ištirti ir sukurti tokie kompozicinių medžiagų deriniai, kurie pasižymėtų išskirtinėmis akustinėmis, taktilinėmis, kvapų pralaidumo ir kitomis savybėmis.

Atlikus tyrimą ir atrinkus tinkamiausias kompozicines medžiagas bei jų derinius, bus suformuotas pirminis mobilios streso mažinimo, poilsio ir relaksacijos erdvės „Mindfulness“ modelis.

Idėjos suvienija mokslą ir verslą

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vadovas Gintas Kimtys teigė, kad inovacijų, susijusių su streso ir įtampos mažinimo būdais, poreikis šiuo metu visame pasaulyje yra itin didelis: „Skaitmeninių technologijų amžiuje siūloma sekti savo emocinę būklę įvairiomis programėlėmis ir naudotis kitais išmaniais įrankiais, tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad viskas pirmiausia prasideda nuo kokybiško poilsio ir sveiko bei darnaus santykio su aplinka.

Šių dalykų savo gyvenime šiuolaikinis ir nuolat skubantis žmogus dažniausiai labai pasigenda“.

G.Kimtys tikina, matantis daug potencialo ieškant būdų ir sprendimų, kaip mažinti žmonių patiriamą stresą, gerinti jų poilsio kokybę, padėti atsipalaiduoti.

Todėl vadovas tikisi, kad lietuvių „RDMX“ kuriama inovacija bus sėkmingai komercializuota ir greitai ras kelią ne tik į vietines, bet ir į tarptautines rinkas.

„Labai svarbu, kad ir ateityje būtų vystomi projektai, kurie padeda sėkmingai sujungti kelių mokslo sričių žinias ir pritaikyti jas pačioms svarbiausioms visuomenės reikmėms“, – įsitikinęs G.Kimtys.

Atsigręžia į gamtą

Idėjos autorius Audrius Matijošius pasakojo, kad tokios inovacijos kūrimą paskatino suvokimas, kad šių dienų žmogui reikia sąlygų kokybiškam poilsiui ir atsipalaidavimui, reikia, kad žmogus bent trumpam galėtų pabėgti nuo kasdien jį persekiojančio triukšmo.

„Ne paslaptis, kad sėkmingiausi pasaulyje žmonės gyvena šalia gamtos, moka padėti sau atsipalaiduoti. Buvimas pagal tam tikrus principus sukurtoje aplinkoje leidžia subalansuoti gyvybines ir kūrybines galias, tai įrodo ir garsiausių pasaulio universitetų atliekami tyrimai“, – kalbėjo jis.

Negana to, A.Matijošius paminėjo ir dar vieną pavyzdį: „Tikriausiai ne kartą teko girdėti istorijų, kuomet verslininkai palieka sėkmingus verslus ir išsikelia gyventi į atokias kaimo sodybas“.

Tai, anot pašnekovo, taip pat galima laikyti savotišku bandymu susikurti pagal savo poreikius subalansuotą aplinką.

Keliaus paskui poreikį

Bendrovės kuriama „Mindfulness“ erdvė yra tarsi savotiškas kokonas, kurio pagrindinė funkcija – apsaugoti žmogų nuo streso ir tam tikro aplinkos poveikio, o kartu ir paskatinti jį atsiskleisti.

„Deja, dažnai įvairios relaksacinės aplinkos kuriamos žvelgiant tik į kvadratinių metrų ir kainos santykio rodiklį. Mūsų atveju, pasitelkus išskirtines medžiagas, šviesą, temperatūrą, oro kokybę, garsą sudaromos sąlygos žmogui atsitraukti nuo „dopamino kultūros“, kuri nuolat kelia įtampą, skatina lenktyniauti, įpareigoja būti sėkmingu“, – apie projektą kalbėjo idėjos autorius.

Ši mobili erdvė bus lengvai pritaikoma skirtingiems vartotojų poreikiams, o prireikus galės būti lengvai išrenkama ir vėl surenkama naujoje vietoje.

„Tokios erdvės pagrindinis tikslas yra užtikrinti gerą vartotojų psichologinę ir emocinę būklę, suteikti galimybę pailsėti viduryje darbų, o prireikus – nusiraminti, suvaldyti kylantį stresą. Sukurta infrastruktūra prisidės prie sveikesnės ir psichologiškai stipresnės visuomenės formavimo, psichologinių sutrikimų prevencijos ir bendro optimistinio nuotaikos fono kūrimo“, – sakė jis ir pabrėžė, kad, jo nuomone, ateityje tokios erdvės atsiras ne tik verslo centruose, bet ir gyvenamosiose patalpose Lietuvoje ir užsienyje.

Nustebino modernus požiūris

Kalbėdamas apie bendradarbiavimą su MITA, pašnekovas neslėpė nuostabos.

„Nustebino tai, kad pavyko gauti projektui finansavimą, nes tokio pobūdžio projektais neretai domisi tik labai specifinių sričių specialistai. Tai, kad agentūra į mūsų projekto idėją pažiūrėjo taip moderniai – labai maloniai stebina ir kartu džiugina“, – sakė A.Matijošius.

Pagal ES finansinę priemonę „Inočekiai“, kurios tikslas yra skatinti verslą ir mokslą užmegzti pirminius kontaktus, tęsti mokslui ir verslui bendradarbiaujant jau pradėtas vykdyti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklas, UAB „RDMX“ skirta dalinė projekto išlaidų kompensavimo suma.

Mokslui ir verslui susivienyti bendriems projektams padeda Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Šiuo metu MITA vykdo komunikacijos kampaniją „Mokslo žinios – verslo sėkmei“, kuri finansuojama ES struktūrinių ir investicinių fondų lėšomis.

Daugiau informacijos apie mokslo ir verslo bendradarbiavimą rasite svetainėse mita.lrv.lt ir www.e-mokslovartai.lt, taip pat MITA socialinių tinklų „Facebook“, „Twitter“ ir „Linkedin“ paskyrose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.