Paskelbti geriausių 2020 metų iliuzijų konkurso nugalėtojai

„Neural Correlate Society“, įsikūrusios Jungtinėje Karalystėje, vykdomas kasmetinis „Metų iliuzijos“ konkursas surengtas jau 16 kartą.

 „Neural Correlate Society“, įsikūrusios Jungtinėje Karalystėje, vykdomas kasmetinis „Metų iliuzijos“ konkursas surengtas jau 16 kartą.<br> 123rf nuotr.
 „Neural Correlate Society“, įsikūrusios Jungtinėje Karalystėje, vykdomas kasmetinis „Metų iliuzijos“ konkursas surengtas jau 16 kartą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2021, 2:39 PM

Šiais metas nugalėtoju tapo Japonijos matematikas Kokichi Sugihara – su įspūdingu 3D modeliu, paremtu beveik 200 metų senumo 2D iliuzija. Beje, tai jau ne pirmas šio matematiko laimėjimas – šį konkursą jis yra laimėjęs ir 2018 metais.

Šį kartą K.Sugihara iš naujo interpretavo seną optinę iliuziją, vadinamą Schroederio laiptais, kurią 1858 m. sukūrė vokiečių mokslininkas Heinrichas Schroederis.

Originalioje iliuzijoje 2D vaizdas turi dvi interpretacijas – laiptai atrodo taip, lyg jie būtų matomi ir iš viršaus, ir iš apačios tuo pačiu metu. K.Sugihara prie 2D vaizdo pridėjo 3D elementų, pateikdamas seną iliuziją iš visiškai naujos perspektyvos.

„Dabartinį 3D objektą sudaro originalus Schroederio laiptų vaizdas ir tikros 3D šoninės sienos bei atraminės kolonos. Naujoji iliuzija taip pat turi dvi interpretacijas, kurios yra laiptai, matomi iš viršaus ir pereinantys iš vienų į kitus, kai objektą pasukame 180 laipsnių kampu aplink vertikalią ašį. Antrasis aiškinimas taip pat gali būti suvokiamas, jei objektą atspindime veidrodžiu, pastatytu už objekto“, – teigia K.Sugihara.

Schroederio laiptų optinė iliuzija:

Antroji vieta šiemet atiteko Jungtinės Karalystės „mokslo magui“ Mattui Pritchardui. Jo veidrodinė iliuzija pateikia daugybę scenarijų, kurie žaidžia įprastu veidrodžio suvokimo triuku. Tačiau, kaip pažymi pats Pritchardas, iliuzijos galia yra tai, kaip ji veikia net ir tada, kai triukas yra dekonstruojamas.

Antrosios vietos laimėtojas:

Kiti svarbiausių šių metų iliuzijų akcentai yra įtikinamas rėmo sąlygotas padėties poslinkis, išryškinantis, kaip dažnai suvokiame objektų padėtį kitų orientyrų atžvilgiu. Taip pat „saulės spindulių iliuzija“, iliustruojanti, kaip matome spindinčius spindulius, sklindančius iš Saulės – kai jų iš tikrųjų nėra. Taip pat paprasta, smagi pietų stalo iliuzija, paverčianti peilį skaidriu.

Kiti 2020 metų konkurso dalyviai:

Jei norite daugiau protą veikiančių iliuzijų, kviečiame peržiūrėti 2019 ir 2018 m. nugalėtojų darbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.