JAV mokslininkai sukūrė biojutiklius, skirtus koronaviruso diagnostikai

Vašingtono universiteto mokslininkai sukūrė specialius biojutiklius, galinčius aptikti žmogaus organizme pandeminį koronavirusą ir dėl jo infekcijos organizme besigaminančius antikūnus, rašoma penktadienį išplatintame mokslo įstaigos pareiškime.

 Vašingtono universiteto mokslininkai sukūrė specialius biojutiklius, galinčius aptikti žmogaus organizme pandeminį koronavirusą ir dėl jo infekcijos organizme besigaminančius antikūnus.<br> 123rf iliustr.
 Vašingtono universiteto mokslininkai sukūrė specialius biojutiklius, galinčius aptikti žmogaus organizme pandeminį koronavirusą ir dėl jo infekcijos organizme besigaminančius antikūnus.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2021, 10:37 AM

„Jie sukūrė biojutiklius, veikiančius pasitelkiant baltymus, kurie švyti susimaišant juos su viruso komponentais ar specifiniais antikūnais“, – nurodoma pranešime.

Šiuo metu dauguma laboratorijų diagnozuoja koronaviruso infekciją polimerazės grandininės reakcijos (PGR) metodu, reikalaujančiu specializuoto personalo ir įrangos.

Tyrėjų grupė, vadovaujama Vašingtono universiteto biochemijos profesoriaus Davido Bakerio, sukūrė baltymų darinius, atpažįstančius tam tikras molekules viruso ar antikūno paviršiuje, su jai susijungiančius ir per biocheminę reakciją skleidžiančius šviesą.

Mokslininkai nustatė, kad šie jutikliai nereaguoja į kitus antikūnus, kurių taip pat gali būti kraujyje, įskaitant atsiradusius organizmui reaguojant į kitokių virusų infekcija. Dėl šios priežasties nauji testai neturėtų duoti klaidingai teigiamų rezultatų.

„Pademonstravome laboratorijoje, kad šie nauji jutikliai gali lengvai aptikti viruso baltymus ar antikūnus imituotame nosies ertmės skystyje arba donoro serume. Kitas mūsų tikslas – užtikrinti jų patikimą naudojimą diagnostikos tikslais“, – pranešime cituojamas D.Bakeris.

Tyrėjai mano, kad panašūs biojutikliai galėtų padėti aptikti žmogaus baltymus ar bakterinius toksinus, suteikiant medikams svarbią ligų, įskaitant kai kurių atmainų vėžį ir hepatitą B, diagnostikos priemonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.