Kodėl paciento šlapimas tapo žaliu? Mokslininkai nustatė priežastį

Hospitalizuotas pacientas nustebino medikus, kai jo šlapimas tapo drumstu – ir žaliu. Tačiau nors ir nerimą kelianti, neįprasta spalva pasirodė besanti nekenksmingu šalutiniu jo vaistų poveikiu.

 Po penkių dienų vyro šlapimas, kuris buvo renkamas į kateterio maišelį, tapo žaliu (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 Po penkių dienų vyro šlapimas, kuris buvo renkamas į kateterio maišelį, tapo žaliu (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2021, 11:18 AM

62 metų vyras sirgo lėtine obstrukcine plaučių liga (COPD) ir po dviejų dienų pasunkėjusio kvėpavimo kreipėsi į greitosios pagalbos skyrių, skelbiama moksliniame žurnale „The New England Journal of Medicine“.

Vyro kraujyje buvo aptiktas didelis anglies dioksido kiekis – būklė, galinti kelti pavojų gyvybei. Vyras buvo paguldytas į reanimacijos skyrių, prijungtas prie plaučių ventiliavimo ir jam buvo skirtas bendras anestetikas, vadinamas propofoliu.

Po penkių dienų vyro šlapimas, kuris buvo renkamas į kateterio maišelį, tapo žaliu.

Pasak Weisso memorialinės ligoninės Čikagoje mokslininkų, žalią šlapimo spalvą gali nulemti daugybė veiksnių – įskaitant šalutinį vaistų poveikį, tam tikras infekcijas ir kepenų problemas.

Vyro atveju kaltininku tapo propofolis. Šis vaistas plačiai naudojamas bendrinei anestezijai, tačiau retais atvejais jis gali paversti žmogaus šlapimą žaliu.

Tiksliai, kaip įvyksta šis spalvos pasikeitimas, nėra iki galo aišku. Tačiau tai gali nutikti, kai tam tikri propofolio skilimo produktai (metabolitai) pašalinami per inkstus – o ne kepenis, sakoma 2015 m. panašaus atvejo ataskaitoje, paskelbtoje „Journal of Clinical & Diagnostic Research“.

Propofolis paprastai metabolizuojamas kepenyse. Būtent metabolitai sukelia žalią spalvą.

Laimei, ši spalva yra gerybinė – ir pradingsta, kai nustojama vartoti vaistus. Iš tiesų, pašalinus propofolį, vyro šlapimas normalizavosi. Jis gulėjo ligoninėje dvi savaites ir buvo išleistas į reabilitacijos įstaigą.

Žmonių šlapimas gali įgauti daugybę spalvų. 2019 m. gydytojai pranešė apie atvejį, kai moteris sirgo „purpurinio šlapimo maišelio sindromu“ – kas pasireiškė kaip keistos cheminės reakcijos, vykusios kateterinių maišelių viduje, rezultatas.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.