Netikėtas rezultatas – išmaniuoju laikrodžiu COVID-19 nuspėjo anksčiau nei testu iš nosies

Naujas Sinajaus kalno sveikatos centro (JAV) mokslininkų tyrimas, paskelbtas recenzuojamame žurnale „Journal of Medical Internet Research“, parodė, kad dėvima įranga gali veiksmingai nuspėti teigiamą COVID-19 diagnozę iki savaitės anksčiau, nei dabartiniai PGR testai, kai mėginys imamas iš nosies.

 Tyrimas, pavadintas „Warrior Watch Study“, naudojo „Apple Watch“ laikrodžius ir specialią „iPhone“ progrėlę, o tyrimo savanoriais buvo medicinos centro darbuotojai.<br> 123rf nuotr.
 Tyrimas, pavadintas „Warrior Watch Study“, naudojo „Apple Watch“ laikrodžius ir specialią „iPhone“ progrėlę, o tyrimo savanoriais buvo medicinos centro darbuotojai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2021, 2:48 PM, atnaujinta Feb 11, 2021, 3:08 PM

Tyrime, pavadintame „Warrior Watch Study“, buvo naudojami „Apple Watch“ laikrodžiai ir speciali „iPhone“ programėlė, o tyrimo savanoriais buvo medicinos centro darbuotojai. Buvo prašoma, kad sveikatos duomenų stebėjimui ir rinkimui dalyviai naudotųsi minėta programėle, o taip pat jie turėjo pildyti stebėjimų žurnalą, kuriame reikėjo teikti pastabas apie galimus COVID-19 simptomus ir kitus veiksnius – įskaitant stresą.

Tyrime dalyvavo keli šimtai sveikatos priežiūros darbuotojų, o duomenys buvo renkami nuo 2020 m. balandžio iki rugsėjo. Pagrindinis biometrinis signalas, kurį stebėjo tyrimo autoriai, buvo širdies ritmo kintamumas (angl. heart rate variability, HRV) – kas yra pagrindiniu žmogaus nervų sistemos apkrovos rodikliu. Ši informacija buvo sulyginta deklaruotais simptomais, susijusiais su COVID-19 – įskaitant karščiavimą, skausmus, sausą kosulį, virškinimo trakto problemas bei skonio ir kvapo praradimą.

„Warrior Watch“ tyrimas ne tik sugebėjo nuspėti faktinę infekciją iki savaitės anksčiau, nei diagnozę patvirtino testai – bet ir atskleidė, kad dalyvių HRV ritmai po diagnozės normalizavosi gana greitai – po vienos ar dviejų savaičių nuo teigiamo testo rezultato gavimo.

Tyrimo autoriai pažymi, kad jų atradimas gali padėti numatyti COVID-19 testo rezultatus ir izoliuoti asmenis nuo tų, kuriems gresia pavojus. Svarbiausia, kad toks metodas suteikia būdą diagnozuoti nuotoliniu būdu, leidžiant slaugytojams numatyti ir aptikti COVID-19 atvejį net neatliekant fizinės apžiūros ar neimant mėginio iš nosiaryklės – kas padidina saugą didelės rizikos atvejais. Identifikuoti ligonį galima dar iki tol, kol jis tampa stipriai užkrečiamu.

Tyrimas vyksta ir toliau – ir jo apimtys bus plečiamos, kad būtų galima išsiaiškinti, kokia dar dėvima įranga ir jos jutikliai gali atskleisti kitus COVID-19 poveikius sveikatos priežiūros darbuotojų sveikatai – įskaitant tai, kokie veiksniai – tokie kaip miegas ir fizinis aktyvumas – gali būti susiję su liga.

Parengta pagal „TechCrunch“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.