Įspūdingas rezultatas: atkūrė, kaip atrodė vienas skandalingiausių faraonų

Senovės Egipto faraonas, kuris galimai yra garsiojo faraono Tutanchamono tėvas, turi naują veidą: karališka ramybe dvelkiančius bruožus, suformuotus skaitmeninės rekonstrukcijos būdu. Nors tai yra tiksliausia legendinio valdovo rekonstrukcija iki šiol, iki šiol keliami klausimai apie tikrąją jo tapatybę lieka neatsakyti.

 Senovės Egipto faraonas, kuris galimai yra garsiojo faraono Tutanchamono tėvas, turi naują veidą: karališka ramybe dvelkiančius bruožus, suformuotus skaitmeninės rekonstrukcijos būdu.<br> FAPAB iliustr.
 Senovės Egipto faraonas, kuris galimai yra garsiojo faraono Tutanchamono tėvas, turi naują veidą: karališka ramybe dvelkiančius bruožus, suformuotus skaitmeninės rekonstrukcijos būdu.<br> FAPAB iliustr.
 Veido rekonstrukcijos žingsniai.<br> FAPAB iliustr.
 Veido rekonstrukcijos žingsniai.<br> FAPAB iliustr.
KV 55 kaukolė, 1912 m. nuotr.<br> FAPAB iliustr.
KV 55 kaukolė, 1912 m. nuotr.<br> FAPAB iliustr.
KV 55 kaukolė, 1912 m. nuotr.<br> FAPAB iliustr.
KV 55 kaukolė, 1912 m. nuotr.<br> FAPAB iliustr.
 Veido rekonstravimo žingsniai.<br> FAPAB iliustr.
 Veido rekonstravimo žingsniai.<br> FAPAB iliustr.
 Veido rekonstravimo žingsniai: raumenų sluoksnis.<br> FAPAB iliustr.
 Veido rekonstravimo žingsniai: raumenų sluoksnis.<br> FAPAB iliustr.
 Echnatono skultūra Kairo muziejuje.<br> Wikimedia commons
 Echnatono skultūra Kairo muziejuje.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 29, 2021, 9:11 PM, atnaujinta Mar 30, 2021, 8:14 AM

Jo palaikai buvo rasti 1907 m. Egipto Karalių slėnyje, kape KV 55 – vos už kelių metrų nuo Tutanchamono kapo. Praėjus daugiau nei šimtmečiui po kapo atradimo, genetinė analizė leido manyti, kad kape rastas skeletas yra biologinio faraono Tutanchamono tėvo, o kiti kape esantys radiniai archeologams sufleravo, kad vyras tikrai buvo Echnatonas, karaliavęs nuo 1353 m. iki 1335 m. pr.m.e ir tapęs pirmuoju faraonu, Egipte įvedusiu monoteizmą. Tačiau kai kurie ekspertai nesutiko su tokiomis išvadomis – teigdami, kad tikroji asmens tapatybė vis dar nėra aiški.

Rekonstrukciją, kurios kūrimas užtruko kelis mėnesius, sukūrė Kriminalistinės antropologijos, paleopatologijos ir bioarcheologijos tyrimų centro (FAPAB) mokslininkai Sicilijoje (Italija). Jie glaudžiai bendradarbiavo su teismo ekspertu iš Brazilijos Cicero Moraesu, kuris yra žinomas dėl savo darbų atkuriant tolimos praeities veidus, „Facebook“ rašo FAPAB atstovai. Skirtingai nuo ankstesnių KV 55 veido rekonstrukcijų, naujame modelyje nėra plaukų, papuošalų ir kitų puošmenų – siekiant „sutelkti dėmesį į šio asmens veido bruožus“, sakoma socialinio tinklo įraše.

Kad KV55 veidas „iš praeities šešėlių patektų į dabartį“, mokslininkai naudojo rekonstrukcijos procesą, vadinamą Mančesterio metodu, pasakojo FAPAB tyrimų centro direktorius ir įkūrėjas bei Australijos Flinderso universiteto archeologijos docentas Francesco Galassi.

Šio proceso metu veido raumenys ir raiščiai pagal anatomijos taisykles modeliuojami ant kaukolės modelio, pasakojo F.Galassi. „Ant viso to dedama oda, o audinių storis parenkamas pagal moksliškai nustatytą vidurkį“, – aiškino mokslininkas.

Kurdami rekonstrukciją, mokslininkai rėmėsi „didžiuliu kiekiu duomenų“ apie KV 55 – įskaitant pastabas iš ankstesnių fizinių kaukolės tyrimų, išsamius matavimus, nuotraukas ir skeleto rentgenogramas, sakė F.Galassi.

Mįslinga praeitis

Echnatonas įžengė į sostą kaip Amenhotepas IV – ir savo valdymo pradžioje prisiėmė naują vardą, kuris reiškė „Atono tarną“ (arba „sutinkantį su Atonu“). Atonas buvo egiptiečių Saulės dievas.

Savo reformą Echnatonas pradėjo pasipiktinęs dievo Amono kulto žynių įtakos sustiprėjimu. Tais laikais žyniai buvo galingesni net ir už patį faraoną, ir Echnatonas pakeitė galios balansą uždrausdamas senuosius egiptietiškus dievus bei uždarydamas kai kurias šventyklas – ir vietoje to didžiosiose Karnako ir Luksoro šventyklose pastatydamas Atono koplyčias.

Tai sukėlė nemažą sumaištį ir dalinį nuosmukį Egipte – ir stipriai kontrastavo su epocha iki Echnatono, kuri buvo laikoma senovės Egipto Aukso amžiumi. Faraono reformos atnešė nemenkus neramumus, karalystės galia smuko, ir po 17 metų valdymo Echnatonui mirus, jo religinė reforma buvo atšaukta, o Atono koplyčios buvo naikinamos. Radikalią reformą įvykdžiusio faraono vardas taip pat buvo šalinamas iš istorinių įrašų ir šventyklų (ką pats faraonas darė ir su konkuruojančio dievo Amono vardu).

Archeologai KV 55 rado nedekoruotame kape, kuriame buvo plytų, išgraviruotų užkeikimais su Echnatono vardu. Dar viename karste ir induose, kurie skirti laikyti mumifikuotus organus, buvo palaidota ir moteris, vardu Kiya – kuri buvo identifikuota kaip Echnateno sugulovė, sakoma FAPAB pranešime.

KV 55 buvo mumifikuotas, tačiau minkštieji jo audiniai iškasus kūną itin greitai suiro, ir išliko tik skeletas. Remdamiesi kape esančiais daiktais ir griaučių lytimi, kai kurie archeologai padarė išvadą, kad skeletas turėtų priklausyti Echnatonui.

Tačiau išanalizavus dantis ir kaulus paaiškėjo, kad vyras buvo jaunesnis, nei tikėtasi. Kai mirė, jam buvo maždaug 26 metai, o galbūt tik 19-22 – kai įrašai rodo, kad Echnatonas valdė 17 metų ir pirmaisiais valdymo metais susilaukė dukters, sakė F.Galassi.

„Kai kurie archeologai linkę manyti, kad jis savo valdymą pradėjo būdamas paaugliu, o ne kaip vaiku. Dėl šios priežasties buvo toliau bandoma [laikyti] KV 55 vyresniu, nei rodo tikroji anatomija“, – sakė jis.

Kiti ekspertai pasiūlė versiją, kad KV 55 galėtų būti jaunesnysis Echnatono brolis Smenkhkarė – tačiau nėra daug įrodymų, kad toks brolis išvis egzistavo, sakė F.Galassi. Šiandien manoma, kad Smenkhkarė yra ne realus asmuo, o karalienei Nefertitei sukonstruota tapatybė, kuri galėjo perimti šį vardą, kai užėmė sostą po Echnatono mirties.

Genetinė analizė parodė, kad KV 55 buvo Amenhotepo III sūnus ir Tutanchamono tėvas – ir pateikė daugiau įrodymų, kad šie griaučiai yra Echnatono, skelbia 2010 m. moksliniame žurnale JAMA paskelbtas tyrimas. Tačiau ši išvada taip pat nėra neginčijama, nes Egipto mumijų genetinius duomenis gali „komplikuoti“ tai, kad brolių ir seserų kraujomaiša karališkosiose dinastijose buvo įprasta praktika, sakoma pranešime.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.