Pėdomis pajusti česnako skonį? Parodė, kad tai yra įmanoma Siūlo metodą, kaip tai išmėginti patiems

Galimybė pajusti skonį pėdomis skamba kaip kažkokios pasakos motyvas. Tačiau chemikai teigia, kad tai – įdomus mokslo triukas, kurį galite išbandyti ir patys.

 Galimybė pajusti skonį pėdomis skamba kaip kažkokios pasakos motyvas. Tačiau chemikai teigia, kad tai – įdomus mokslo triukas, kurį galite išbandyti ir patys.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 Galimybė pajusti skonį pėdomis skamba kaip kažkokios pasakos motyvas. Tačiau chemikai teigia, kad tai – įdomus mokslo triukas, kurį galite išbandyti ir patys.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2021, 2:36 PM

Jums reikės tik pusės česnako skiltelės – bet lengva nebus, nes česnakas turi labai stiprų kvapą. Aromatas yra didelė skonio dalis, todėl pajutę česnako kvapą, galite pajusti ir skonį – šis triukas su tuo nėra susijęs.

Pusę česnako skiltelės įdėkite į tuščią plastikinį maišą. Į tą patį maišą įkiškite ir savo nuogą pėdą – ir užsandarinkite maišelį apie savo koją taip, kad česnako kvapas neprasiskverbtų į išorę. Ir pradėkite trinti pėdą tuo česnaku – tarsi ruoštumėte vištieną vakarienei (žinoma, atsargiai – nesudraskykite maišelio!). O tada reikės palaukti maždaug valandą.

Po maždaug 60 minučių pradėsite jausti česnako skonį. Jei viską atlikote teisingai ir česnako kvapas nepaspruko iš maišelio, sutiksite, kad skonis jus galėjo pasiekti tik per tą pėdą. Jei česnako skonio nepajutote – vadinasi jį per mažai įtrynėte.

Žmogaus pėdose nėra skonio receptorių (ir dėl to galime tik pasidžiaugti) – tad kas vyksta? Alicino, atsakingo už česnako skonį ir kvapą, molekulės lengvai įveikia odos barjerą ir patenka į kraują. Per jį šis organinis sieros junginys atkeliauja iki jūsų burnos ir nosies, ir ten apie save informuoja česnako skoniu ir net kvapu.

Bet nebandykite to paties triuko su šokoladu ar kitu maistu – geriausiai jis veikia su alicinu. Žmogaus oda apsaugo organizmą nuo įvairių aplinkoje esančių medžiagų. Pavyzdžiui, ji ne itin lengvai prisigeria vandens. Tačiau alicine yra deguonies, kuris padeda šiai medžiagai prisijungti prie odoje cirkuliuojančių junginių – ir taip patekti į organizmą. Be to, česnakas pasižymi labai stipriu skoniu ir kvapu, todėl jį lengviau pajusti, net kai alicino koncentracija yra visai maža.

Daugiau detalių – šiame vaizdo įraše:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.