Sudėtingą operaciją kūdikiui atliko jam dar esant gimdoje Vaikas gimė ir vystosi sėkmingai

Kūdikiui įgimtos stuburo smegenų išvaržos operacija buvo atlikta jam dar esant gimdoje – ir kadangi jis gimė prieš šešias savaites, medikai jau gali patvirtinti, kad vaikas yra sveikas ir vystosi gerai, sakoma Londono Didžiosios Ormondo gatvės vaikų ligoninės (GOSH) pranešime.

 Apibendrinant, motinai buvo skirtas anestetikas, kuris taip pat persidavė vaisiui, o tada buvo perpjautas pilvas ir gimda, kad būtų pasiektas vaisiaus stuburas (asociatyvinė nuotr.)<br>123rf nuotr.
 Apibendrinant, motinai buvo skirtas anestetikas, kuris taip pat persidavė vaisiui, o tada buvo perpjautas pilvas ir gimda, kad būtų pasiektas vaisiaus stuburas (asociatyvinė nuotr.)<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 10:47 AM, atnaujinta May 4, 2021, 10:54 AM

Įgimta stuburo smegenų išvarža atsiranda tada, kai vadinamasis nervinis vamzdelis – tuščiaviduris darinys, kuris pradeda formuotis maždaug trečią nėštumo savaitę – tinkamai nesivysto ir baigiasi skylute. Vėliau čia formuojasi kūdikio galvos ir nugaros smegenys, todėl skylė tokioje struktūroje gali sukelti lengvą ar sunkų nervų pažeidimą ir sukelti fizinę bei intelekto negalią.

Remiantis pareiškimu, kūdikio motina apie kūdikio įgimtą stuburo smegenų išvaržą sužinojo 20 nėštumo savaitę.

„Tai buvo labai didelis nugaros pažeidimas, buvo atidengta pusė stuburo, – BBC naujienoms sakė ji. – Jie teigė, kad greičiausiai ji bus paralyžiuota, nelaikanti šlapimo ir jai prireiks šunto, kad vėliau iš jos smegenų nutekėtų skystis“.

Laimei, 2011 m. reikšmingas klinikinis tyrimas parodė, kad operuojant kūdikius jiems esant dar gimdoje, jie gali būti apsaugoti nuo kai kurių kenksmingų šios išvaržos padarinių. Palyginus su kūdikiais, kuriems tokia operacija buvo atlikta jau gimus, tikimybė kad dar gimdoje operuoti asmenys pradės vaikščioti be pagalbos iki dvejų metų, o taip pat jiems pasireikš mažiau neurologinių problemų, yra dvigubai didesnė.

Atviros vaisiaus operacijos kelia tam tikrą riziką – nes tai šiek tiek padidina priešlaikinio gimdymo galimybę – ir po jų reikalaujama, kad motinos gimdytų pasitelkus Cezario pjūvį, nes kitaip rizikuoja plyšti gimda.

„Procedūra yra sudėtinga, jautri laiko prasme ir ne be rizikos, tačiau reikšmingo ir gyvenimą keičiančio poveikio kūdikiams ir jų šeimoms negalima pervertinti“, – pranešime cituojamas personalas.

Iš viso operacijoje dalyvavo 25 gydytojai iš GOSH ir Londono universiteto koledžo ligoninių, o taip pat ir Leuveno universitetinės ligoninės Belgijoje, kur ir buvo atlikta operacija, rašo BBC.

Apibendrinant, motinai buvo skirtas anestetikas, kuris taip pat persidavė vaisiui, o tada buvo perpjautas pilvas ir gimda, kad būtų pasiektas vaisiaus stuburas. Tada neurochirurgai atskyrė odą, esančią ant atvirų nugaros smegenų, ir įstūmė smegenis į stuburo kanalo vidų, galiausiai užbaigdami viską audinių susiuvimu.

Operacija buvo atlikta 23 nėštumo savaitę, o po trijų mėnesių Londono universiteto koledžo ligoninėje moteris pagimdė dukrą, kurią pavadino Milos vardu. Naujagimio smegenyse vis dar yra šiek tiek skysčių, tačiau iki šiol Mila rodo sveiko vystymosi požymius, sakoma GOSH pranešime.

„Ji gali judinti kojas ir jaučia kojų pirštus, tad tai yra visiškai nuostabu, – BBC sakė motina. – Aš tokia dėkinga chirurgams, kurie atliko šią operaciją – nes be to jos gyvenimas būtų visai kitoks“.

Įskaitant Milą, komanda nuo 2020 m. sausio mėn. tokia operacija buvo atlikta 32 kūdikiams.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.