Kinijoje užfiksuotas naujas užsikrėtimas gyvūninės kilmės virusu

Kinijoje užfiksuotas pirmas atvejis, kai paukščiu gripu H10N3 užsikrėtė žmogus, birželio 1 d. pranešė Kinijos Nacionalinė sveikatos komisija (NHC).

Paukščių gripo štamas H10N3 patiems paukščiams paprastai sukelia lengvą ligos formą, ir iki šiol nebuvo užregistruota jokių šios virusinės infekcijos atvejų tarp žmonių (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Paukščių gripo štamas H10N3 patiems paukščiams paprastai sukelia lengvą ligos formą, ir iki šiol nebuvo užregistruota jokių šios virusinės infekcijos atvejų tarp žmonių (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 10:31 AM, atnaujinta Jun 2, 2021, 1:36 PM

Paukščių gripo štamas H10N3 patiems paukščiams paprastai sukelia lengvą ligos formą, ir iki šiol nebuvo užregistruota jokių šios virusinės infekcijos atvejų tarp žmonių, sakoma NHC pranešime, kurį cituoja „Reuters“. Tačiau balandžio 23 d. 41 metų vyras Džendziango mieste pradėjo karščiuoti, liga progresavo kelias dienas, o balandžio 28 d. vyrui teko gultis į vietinę ligoninę.

Tad nors H10N3 sukelia lengvą ligą tarp paukščių, jo efektas žmonėms gali būti gerokai stipresnis.

Gegužės 28 d. Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centras (CCDC) atliko susirgusio vyro mėginių genetinę analizę ir nustatė, kad jis užsikrėtė H10N3, sakoma pranešime. Tada CCDC stebėjo Jiangsu provinciją laukdami papildomų infekcijos atvejų, o taip pat tyrė artimus vyro kontaktus – tačiau jokių papildomų atvejų neužfiksavo. Vyras dabar yra stabilios būklės ir pasirengęs išrašymui iš ligoninės, rašoma pranešime.

Mokslininkai turės nuodugniai ištirti vyrą užkrėtusios viruso atmainos genetinę medžiagą – kad išsiaiškintų, kuo šis virusas skiriasi nuo anksčiau surinktų H10N3 mėginių, „Reuters“ sakė JT Tarpvalstybinių gyvūnų ligų skubios pagalbos centro koordinatorius Azijos regioniniame biure Filipas Claesas.

Apibendrinant, H10N3 natūraliuose nešiotojuose – paukščiuose – pasitaiko ne taip dažnai, pažymėjo jis. Nuo aštuntojo dešimtmečio pabaigos iki 2018 m. iš užkrėstų gyvūnų mokslininkai išskyrė apie 160 virusinių štamų mėginių – daugiausia iš laukinių ir vandens paukščių – bet vištose šis štamas nebuvo aptiktas, teigė F.Claesas.

CCDC nenurodė, kaip ir kada susirgęs vyras galėjo užsikrėsti nuo paukščio, pažymi „Reuters“. Tačiau remiantis iki šiol atliktais vertinimais, rizika, kad virusas išplis plačiau, yra maža, teigia kinų agentūra. Kai paukščių gripo virusai iš paukščių peršoka į žmones, jie paprastai tarp žmonių toliau nebeplinta, o net jei tai ir įvyksta, viruso perdavimas paprastai būna „ribotas ir neefektyvus“, teigia JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Tačiau kai kuriais retais atvejais paukščių gripas iš tikrųjų gali sukelti didelius protrūkius tarp žmonių – todėl atsižvelgiant į CDC, naujų infekcijos atvejų stebėjimas visuomenės sveikatai išlieka labai svarbiu.

Pavyzdžiui, paskutinis paukščių gripas, sukėlęs reikšmingus protrūkius tarp žmonių, buvo H7N9, dėl kurio 2016 ir 2017 m. žuvo daugiau nei 300 žmonių, rašo žurnalas „Science“. Remiantis CDC žurnalo „Morbidity and Mortality Weekly Report“ 2016 m. numeriu, šio viruso štamo mirtingumas siekia apie 40%.

O 1957 m. paukščių gripo virusas H2N2 apsikeitė genais su žmogiškojo gripo virusu ir sukėlė pandemiją. Taip pat duomenys rodo, kad gripo atmaina, sukėlusi 1918 m. vadinamojo „ispaniškojo“ gripo pandemiją (H1N1), taip pat kilo iš paukščių, paneigiant kai kuriuos senesnius tyrimus, kuriuose buvo teigiama, kad jis kilo iš žmogaus ir kiaulių virusų mišinio, 2014 m. rašė „Nature“.

Šių metų pradžioje Rusijos valdžia pranešė apie pirmuosius žinomus paukščių gripo viruso H5N8 atvejus, kai virusas iš naminių paukščių peršoko ant žmonių. Septyni paukštyno darbuotojai užsikrėtė šia atmaina – tačiau nebuvo rasta jokių įrodymų apie viruso perdavimą iš žmogaus žmogui, tad galima daryti išvadą, kad virusas tiesiogiai iš paukščių peršoko ant darbuotojų, tačiau nuo šių nepasklido tarp kitų žmonių.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.