Mėsos ateitis: ar išdrįstumėte paragauti tokios kaip ši?

Billas Gatesas, Jeffas Bezosas ir Alas Gore'as investavo į kompaniją, kuri ketina auginti mėsą iš vulkaninių Jeloustono parko bakterijų.

 JAV mėsos alternatyvų rinka pernai pasiekė 7 milijardų vertę.<br> 123rf nuotr.
 JAV mėsos alternatyvų rinka pernai pasiekė 7 milijardų vertę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2021, 2:22 PM

Mėsos gamyba siejama su klimato kaitą skatinančiomis emisijomis. Tai yra susiję su netvariu ūkininkų darbu, kurį, žinoma, būtų galima tobulinti ir tobulinti. Tačiau mokslininkai ieško ir alternatyvų, kaip švariai pamaitinti augančią Žemės populiaciją. Laboratorijoje užauginta ar dirbtinė mėsa, atrodo, yra ateities baltymų šaltinis. Tik būdų ją gaminti yra ne vienas.

Štai Čikagoje įsikūrusi kompanija „Nature's Fynd“, jau surinkusi 158 milijonus dolerių investicijų, ketina dar šiemet pristatyti savo mėsos pakaitalą. Thomas Jonas ir Markas Kozubalas „Nature's Fynd“ kompaniją įkūrė dar 2012 metais. Dar iki to laiko M.Kozubalas tyrė Jeloustouno parko bakteriją, augančią vulkaninėje aplinkoje – Fusarium strain flavolapis. Mokslininkai fermentavo bakterijas ir pagamino medžiagą „Fy“.

„Fy“ iš tikrųjų yra neblogas baltymų produktas. Jame – 20 skirtingų aminorūgščių. Be to, baltymų čia 50 proc. daugiau nei tofu. Galiausiai, „Fy“ neturi transriebalų ir jokio cholesterolio. Riebalų čia išvis 10 kartų mažiau nei jautienos farše.

Šiuo metu „Nature's Fynd“ dar įrenginėja gamybos linijas Čikagoje, bet tikimasi, kad kompanijos produktai parduotuvių lentynas pasieks dar šiemet. Ir jie prisidės prie didžiulės mėsos pakaitalų rinkos.

JAV mėsos alternatyvų rinka pernai pasiekė 7 milijardų vertę. Dauguma produktų yra augalinės kilmės. Ir jų yra labai daug ir įvairių – nuo netikrų šonkauliukų griliui iki mėsainių be jokios mėsos. „Fy“ su B.Gateso, J.Bezoso ir kitų milijardierių pagalba taps dar vienu žaidėju šioje augančioje rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.