Ateina naujos maisto gamybos technologijos – ar norėtumėte atspausdinto Wagyu kepsnio?

Wagyu jautiena yra labai geidžiama ir labai brangi. Matomos riebalų gijos, šiai jautienai suteikiančios kone marmurą primenančią išvaizdą, kaip teigiama, sukuria įspūdingą skonį. Wagyu jautiena yra labai brangi ir reta – bet galbūt tai pasikeis? Mokslininkai jau spausdina Wagyu kepsnius 3D spausdintuvais.

 Wagyu jautiena yra labai geidžiama ir labai brangi.<br> Wikimedia commons.
 Wagyu jautiena yra labai geidžiama ir labai brangi.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2021, 3:20 PM

Tai, kad mėsa jau auginama laboratorijose, nebėra naujiena. Tikriausiai žinote ir tai, kad naudojant laboratorijose užaugintas ląstelių kultūras, įmanoma spausdinti audinius. Tai – įspūdingos technologijos, bet jų kaina kol kas dar yra beprotiškai didelė, todėl ir produktai nėra pigūs. Ar tai kada nors pasikeis? Žinoma, bet gal kol kas reikėtų susikoncentruoti į produktus, kurie ir taip yra brangūs?

Osakos universiteto mokslininkai savo bandymams naudojo dviejų skirtingų tipų kamienines ląsteles iš Wagyu veislės jaučių. Iš jų mokslininkai augino riebalų, raumenų ir kraujagyslių ląsteles. 3D spausdintuvu jungiant šias kultūras, įmanoma gauti šį tą, kas iš tolo šiek tiek primena natūralią Wagyu jautieną. Pasitelkę tradicines japonų saldainių gamybos technologijas, mokslininkai sukūrė ilgą mišraus audinio gabalą, kurį pjaustant galima pasiekti Wagyu tekstūrą.

Ar gautas produktas yra toks gražus, kaip natūrali Wagyu mėsa? Greičiausiai ne – nepadėjo ir maistiniai dažai. Tačiau mokslininkai gali koreguoti riebalų, raumenų ir kraujagyslių santykį bei mėsos gamybos metodus, taip pasiekdami idealų skonį ir tekstūrą. Aišku, kol kas jie sukūrė tik labai mažą pavyzdį, bet prognozuojama, kad 2027 metais laboratorijoje užaugintos mėsos pramonės vertė pasieks 20 milijardų dolerių. Užauginti Wagyu produktai turėtų pasisekimą.

Iš tikrųjų spausdinti brangią mėsą yra logiška. Iš ląstelių užauginta mėsa kol kas yra labai brangi. Tačiau Wagyu jautiena ir taip yra labai brangi, todėl užaugintų ir natūralių produktų kainų skirtumas nebūtų milžiniškas. Nors, aišku, mokslininkams dar teks labai pasistengti, kad jų Wagyu pasiektų parduotuvių lentynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.