Vyrui paėmus COVID-19 mėginį iš nosies, nutiko tai, kas nutinka tik vienetams iš dešimčių milijonų

Remiantis nauju tyrimu, nuolatinis nosies tekėjimas po COVID-19 testo atsirado ne dėl alergijos, bet dėl nutekančio smegenų skysčio.

 Remiantis nauju tyrimu, nuolatinis nosies tekėjimas po COVID-19 testo atsirado ne dėl alergijos, bet dėl nutekančio smegenų skysčio.<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Remiantis nauju tyrimu, nuolatinis nosies tekėjimas po COVID-19 testo atsirado ne dėl alergijos, bet dėl nutekančio smegenų skysčio.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2021, 8:57 PM

Čekijoje gyvenantis vyras 2020 m. kovą turėjęs kontaktą su asmeniu, užsikrėtusiu COVID-19, atliko nosies tepinėlio tyrimą, teigiama pranešime, rugsėjo 9 d. paskelbtame moksliniame žurnale „JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery“. Vyro testas buvo neigiamas, tačiau vėliau jam iš dešinės šnervės pradėjo nuolat tekėti išskyros. Šis simptomas, kurį pacientas klaidingai priskyrė alergijoms, tęsėsi kelis mėnesius – kol vyras 2020 metų gruodį nuvyko pas gydytoją.

Kompiuterinė kaukolės tomografija parodė, kad vyriškiui buvo sužalotas akytkaulis – korėtas kaulas, skiriantis nosį ir smegenis. Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, pacientui buvo diagnozuotas cerebrospinalinio skysčio (CSF) nutekėjimas – reta, bet sunki būklė, kai skaidrus skystis, supantis galvos ir nugaros smegenis, dėl kaukolės defekto nuteka per nosį. Klivlendo klinikos duomenimis, toks nutekėjimas įprastai įvyksta tik per vieną nosies pusę.

CSF nutekėjimas yra pavojingas, nes gali padidinti meningito – galvos ir nugaros smegenis supančių membranų infekcijos – riziką. Vis dėlto kol jiems išryškėja kokios nors rimtos problemos, pacientai su CSF nutekėjimu gali nugyventi daugelį metų.

CSF nutekėjimą gali sukelti daugybė priežasčių, įskaitant galvos traumą ar smegenų ir sinusų operacijas. Šiuo atveju vyro CSF nutekėjimas greičiausiai buvo labai reta komplikacija, kurią sukėlė 2020 m. kovą atliktas COVID-19 testas. Pasak JAV Maisto ir vaistų administracijos, vyrui buvo atliktas nosiaryklės COVID-19 tyrimas, kurio metu sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas paėmė mėginį iš gilaus nosies vidaus, kur nosies ertmė susijungia su viršutine gerklės dalimi. Kam yra tekę atlikinėti tokius testus, tie žino, kad toks testavimas nėra itin malonus – o dar jis pravardžiuojamas „smegenų grandymu“. Tačiau, nors šie tyrimai gali sukelti nemalonius pojūčius ir nulemti tokius simptomus kaip ašarojančias akis, anot Virdžinijos sveikatos departamento, jie neturėtų būti skausmingi.

Be to, nors nosiaryklės tyrimas buvo pagrindinis pandemijos pradžioje naudotas testavimo metodas, tokie tyrimai tapo retesni nuo tada, kai buvo sukurti kiti testai, galintys aptikti COVID-19 – pavyzdžiui, naudojant mėginius, paimtus iš priekinės nosies dalies.

Taip pat svarbu pažymėti, kad nuo pandemijos pradžios visame pasaulyje buvo pranešta tik apie keletą CSF nutekėjimo atvejų, susijusių su COVID-19 tyrimais – iš šimtų milijonų atliktų COVID-19 testų. Remiantis JAMA ataskaita, vien Čekijoje nuo 2020 m. kovo iki 2021 m. gegužės buvo atlikti 25 milijonai COVID-19 tyrimų.

Du kiti CSF nutekėjimai, siejami su COVID-19 tyrimais, nutiko žmonėms, turintiems kaukolės pagrindo defektų – o tai padidino šios komplikacijos riziką. Vienu iš šių atvejų, aprašytų žurnalo „Journal of Clinical Neuroscience“ 2021 m. balandžio numeryje, autoriai mano, kad nosies tamponėlis taip pat buvo „įkištas netinkamu kampu“.

Panašu, naujoji ataskaita yra pirmasis CSF nutekėjimo atvejis po COVID-19 tyrimo, kurio metu pacientas neturėjo kaukolės defekto. 2011 metais vyrui atlikta kompiuterinė tomografija jokių defektų nerodė, rašoma JAMA ataskaitoje.

Kad būtų sutvarkytas akytkaulio pažeidimas, vyrui prireikė chirurginės intervencijos – kartu su antibiotikų kursu, kad būtų išvengta infekcijos. Vyro operacija praėjo sėkmingai ir be komplikacijų, tik po trijų savaičių pacientas pranešė, kad dešine šnerve nejaučia kvapų.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?