Įspėja: vaikų užsikrėtimai koronavirusu čia jau siekia rekordus – bet aiški viena tendencija

Pandemijos metu milijonams šeimų visoje Jungtinėse Valstijose leidžiant atžalas į mokyklą, vaikų, patenkančių į ligoninę dėl COVID-19, skaičius išaugo iki dar nematyto lygio. Dėl šios priežasties rugpjūtį JAV beveik 30 000 vaikų pateko į ligonines, rašo „The New York Times“.

 Praėjusią savaitę JAV buvo užregistruota daugiau nei 250 000 koronaviruso atvejų tarp vaikų.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 Praėjusią savaitę JAV buvo užregistruota daugiau nei 250 000 koronaviruso atvejų tarp vaikų.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-11 21:24

Vaikų hospitalizavimas, kurį paskatino rekordinis koronaviruso infekcijų plitimas tarp vaikų, vyksta visoje šalyje bet labiausiai vaikų ligonines bei intensyviosios terapijos skyrius užgriuvo tokiose valstijose kaip Luiziana ir Teksasas.

Taip, vaikai į ligoninę patenka ir miršta nuo COVID-19 žymiai rečiau nei suaugusieji, tačiau didėjantis vaikų hospitalizacijų skaičius, nors ir mažesnis už suaugusiųjų, neturėtų būti laikomas antraeiliu, sako ekspertai – o turėtų skatinti bendruomenes dėti daugiau pastangų, kad apsaugotų savo jauniausius narius.

„Mums visiems turėtų rūpėti tai, kad vaikų populiacijoje daugėja hospitalizacijų – sunkių ligų rodiklių, kai esama daugelio priemonių, kurių galėtume imtis, kad išvengtume daugelio tokių hospitalizacijų“, – sako Pietų Floridos universiteto epidemiologas Jasonas L. Salemi, stebintis COVID-19 hospitalizacijų duomenis.

Visuomenės sveikatos pareigūnai ir ekspertai taip pat įspėja, kad net ir nedidelis vaikų, sergančių naujuoju koronavirusu, skaičiaus padidėjimas gali labai pakenkti vaikų ligoninėms ir intensyviosios terapijos skyriams, kurių daugelis jau yra perkrauti dėl personalo trūkumo ir vasaros sezonui nebūdingo kvėpavimo takų sincitinio viruso RSV.

Vaikų ligoninės išteklių naudojimo augimas paskatino gydytojus ir ligoninių vadovus kreiptis į suaugusiuosius, kad šie pasiskiepytų ir grįžtų prie kaukių dėvėjimo, o taip pat socialinio atsiribojimo – kad apsaugotų vaikus, ypač jaunesnius nei 12 metų, kurių dar negalima skiepyti.

„Tai, kas iš tikrųjų apsaugo vaikus, yra intervencijos, nukreiptos į likusią visuomenės dalį“, – sako Harvardo universiteto sveikatos politikos katedros docentas dr. Thomas Tsai.

Ir akivaizdu, kad suaugusiųjų skiepijimasis padeda. JAV valstijose, kuriose skiepijimosi lygis yra aukštas, į ligonines dėl COVID-19 patenka palyginus nedaug vaikų. Bet valstijose, kuriose skiepijamasi vangiausiai, vaikų guldymas į ligoninę dėl naujojo koronaviruso yra maždaug keturis kartus didesnis.

Remiantis neseniai atliktu federaliniu tyrimu, vasaros metu neskiepytų paauglių hospitalizacija buvo maždaug 10 kartų didesnė nei skiepytų. Tačiau duomenys apie įvairaus amžiaus vaikų hospitalizavimą yra riboti. Federalinė apžvalga pateikia duomenis apie kūdikius, vaikus ir paauglius, tačiau jie pagrįsti tik 14 valstijų statistika – valstijų, kurių daugelis nesusidūrė su agresyviąja deltos banga.

Mokslininkai teigia, kad dar nėra pakankamai įrodymų, leidžiančių nustatyti, ar delta variantas vaikams sukelia sunkesnę ligą nei kiti variantai. Kita vertus, neabejotina, kad vaikų hospitalizavimas pasieks naujas aukštumas, nes didesnis delta užkrečiamumas lėmė rekordinį suaugusiųjų ir vaikų koronaviruso atvejų skaičių visoje šalyje.

Remiantis naujausia Amerikos pediatrijos akademijos atlikta valstybinių duomenų apžvalga, praėjusią savaitę buvo užregistruota daugiau vaikų koronaviruso atvejų – daugiau nei 250 000 – nei bet kuriuo ankstesniu pandemijos metu. Nuo pandemijos pradžios Jungtinėse Amerikos Valstijose teigiamo koronaviruso testo atsakymo sulaukė daugiau nei penki milijonai vaikų.

Visuomenės sveikatos ekspertai įspėja, kad vaikų infekcijų mastas yra svarbus, net jei dauguma atvejų yra lengvi – nes mokslininkai vis dar stengiasi suprasti ilgalaikį ligos poveikį, įskaitant „ilgąjį COVID-19“ – užsitęsusius neurologinius, fizinius ar psichinius simptomus.

„Tai yra vaikai, kurių vystymuisi ir ateičiai gali kilti pavojus“, – sako Teksaso vaikų ligoninės pediatras dr. Jamesas Versalovic. – Bendras poveikis, kai žiūrime į ateitį, yra reikšmingas. Juk vaikai yra mūsų būsimieji suaugusieji“.

Parengta pagal „New York Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.