Gyvenimas po 130-ies: kaip nemirtingumo troškimas tampa niša verslui

Senėjimas įprastai suprantamas kaip negrįžtamas gyvo organizmo blėsimo procesas, pasibaigiantis mirtimi. O tokį finalą sukelia „sugedusių“ – dėl ilgainiui besikaupiančių dalijimosi klaidų ir sutrumpėjančių telomerų nebesidalijančių – ląstelių kaupimasis. Taip jos užteršia organizmą, neleidžia jam atsistatyti ir tam tikru metu situacija tampa kritiška.

 Svarbu ne tik gyvenimo pratęsimas iki, pavyzdžiui 130 metų – bet ir to gyvenimo kokybės pagerinimas.<br> 123rf nuotr.
 Svarbu ne tik gyvenimo pratęsimas iki, pavyzdžiui 130 metų – bet ir to gyvenimo kokybės pagerinimas.<br> 123rf nuotr.
 Svarbu ne tik gydyti sergančius pacientus, tačiau ir dirbti su jais, siekiant užkirsti kelią susirgimui ir kad jie nugyventų labai ilgą gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
 Svarbu ne tik gydyti sergančius pacientus, tačiau ir dirbti su jais, siekiant užkirsti kelią susirgimui ir kad jie nugyventų labai ilgą gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 12, 2021, 8:06 PM

Todėl mokslininkai stengiasi paveikti būtent ląstelių gebėjimą dalintis ir jų telomerų trumpėjimą. Izraelio tyrėjams pavyko pasiekti šiokį tokį progresą hiperbarine barokamera (ji padidino pagyvenusių žmonių ląstelių telomeras 20 proc.), tačiau norint kalbėti apie greitą nemirtingumą ir net gyvenimo pailginimą, tarkime, dešimčia metų, to nepakanka. Todėl kiekvienas sveikatos technologijų rinkos dalyvis ieško kaip nors žingsniu prisiartinti prie senėjimo problemos sprendimo. Ir čia svarbu ne tik gyvenimo pratęsimas iki, pavyzdžiui 130 metų – bet ir to gyvenimo kokybės pagerinimas.

Kas ir kaip kovoja su senėjimu

Dauguma naudojamų būdų nukreipti į gyvenimo prailginimą, gerinant virškinimo sistemą. Kompanija „Viome“ sukūrė programėlę, kuria kliento organizmo mikrobiomo būklė analizuojama pagal išmatas. Remdamasi gautais duomenimis, ji siūlo maisto priedus ir produktus, padedančius pailginti gyvenimo trukmę. Startuolis jau sulaukė 45 mln. JAV dolerių investicijų. „DayTwo“ 2017 metais Izraelyje ir JAV pradėjo pardavinėti mikrobiomo testus. Pagal jų rekomendacijas kuriama žmogaus maitinimosi sistema. „Evelo“ yra šios srities pionierius ir siūlo terapiją, keičiančią imunitetą tam tikrais žarnyne gyvenančių mikroorganizmų štamais.

Dar vienas būdas – DNR keitimas. Galimybė kamienines ląsteles naudoti gydymui darosi vis prieinamesnė. Įmanoma, kad kamieninių ląstelių technologijos naudojimas, o taip pat DNR modifikavimas gali gerokai prailginti gyvenimą. Ir gali būti, kad genų redagavimo technologija galėtų išspręsti iki 30 procentų senėjimo problemos.

Pasak „WorldClinic“ generalinio direktoriaus, daktaro Danielio Carlino, medicina vystosi ten, kur yra galimybė pratęsti žmogaus gyvenimą. Itin turtingi žmonės investuoja į pažangius medicinos tyrimus, kad gyventų ilgiau, o tokios medicinos konsjeržų kompanijos kaip „WorldClinic“ turimas žinias panaudoja savo pasiturinčių klientų sveikam gyvenimui pratęsti.

Kiti gydytojai irgi stengiasi vardan savo pacientų ilgaamžiškumo. „Sveikatinimas — dažnai aptariamas terminas, tačiau mums tai yra viskas, kas padeda nugyventi puikų ir ilgą gyvenimą, – sako daktaras Jeffrey Friedman. – Mūsų praktika skirta ne tik gydyti sergančius pacientus, tačiau ir dirbti su jais, siekiant užkirsti kelią susirgimui ir kad jie nugyventų labai ilgą gyvenimą“.

Populiarūs antisenėjimo verslo modeliai

Vis dažniau kompanijos pripažįsta, kad gyvybinga strategija yra tiesioginė kova su senėjimo procesu – o ne su atskirais su senėjimu siejamais susirgimais ar simptomais. Tai skatina tyrimus ir kūrimą produktų, kurių tikslas – paties senėjimo lėtinimui skirtų metodų komercializavimas.

Vidutinis 62 metų ir vyresnių amerikiečių šeimų turtas viršija 200 000 JAV dolerių, vidutinio amžiaus ir jaunų šeimų – atitinkamai 100 000 ir 14 000 dolerių. Bent iš dalies tai gali paaiškinti investicijų augimą net į netradicinius gydymo metodus, o taip pat produktus ir paslaugas, skirtas pratęsti sveiką gyvenimą.

Viena iš garsių DTC (angl. direct to consumer, tiesiogiai į vartotoją orientuotų) kompanijų „Elysium Health“ parduoda savo tabletes „Basis“, kuriose yra daugybė senėjimą turinčių sulėtinti elementų. Kompanija jau užbaigė „Basis“ parengiamąjį registruotą dviejų mėnesių trukmės dvigubai aklą pirmos fazės tyrimą, kuriame dalyvavo 120 sveikų, 60–80 metų amžiaus žmonių. Nors rezultatai dar nepublikuoti, pranešime spaudai kompanija tvirtina, kad tabletės sulėtino organizmo ląstelių senėjimą.

Be to, dabar vyksta gydymo metodo, paremto parabioze, tyrimas. Tai – eksperimentinis bendros kraujotakos sistemos sudarymo metodas, jau išbandytas su pelėmis. 1924 metais rusų gydytojas Aleksandras Bogdanovas perpylė sau jaunų žmonių kraują, ir tvirtino, kad tai padėjo jam pajaunėti. Tačiau numirė, panaudojęs kraują studento, sirgusio maliarija ir tuberkulioze. Stenfordo universiteto padalinyje „Alkahest“ žymiausi parabiozės tyrėjai tikrina jaunos plazmos poveikį gydant Alzheimerio ligą. Didžiausias pasaulyje plazmos technologijų gamintojas „Grifols“ į šį padalinį investavo 38 mln. JAV dol. ir dar 13 mln. dolerių – „Alkahest“ plazmos produktų kūrimui ir pardavimui.

Be to, buvo įrodyta, kad jaunų pelių kraujas atgaivina smegenų funkciją, gerina širdies sveikatą ir stimuliuoja senų pelių raumenų augimą. Dabar tikrinama, ar toks metodas aktualus ir žmogui, ir kokie plazmos baltymai iš tiesų padeda kovoti su senatve.

Tiesa, kol vieni tikrina efektyvumą, kiti stengiasi uždirbti: startuolis „Ambrosia Health“ siūlė vyresniems nei 30 metų žmonėms perpilti 16–25 metų amžiaus žmonių kraujo plazmą. To kaina – 8000–10 000 JAV dolerių. Kompanija atidarė keturias klinikas, tačiau jos veiklą FDA sustabdė – pranešusi, kad nėra jokių naujos senėjimo stabdymo metodikos rezultatyvumo įrodymų.

Kurlink juda nemirtingumo rinkos paieškos

Dabar sveikatos technologijų rinkos metinė 425 mlrd. JAV dolerių apyvarta sudaro 5 proc. bendros pasaulio ekonomikos. Investuotojai vis labiau domisi šios srities projektais: ypač Izraelio ir Kinijos, kaip praneša „Deloitte“. Sveikatos technologijų rizikos kapitalo finansavimas 2020 metais buvo beveik du kartus didesnis (14 mlrd. JAV dol.), nei 2019-ais, ir 2021-ais augimas nesulėtės. Ypač pašoko nuotolinis žmonių sveikatos stebėjimas ir telemedicina. Į biotechnologijas ir sveikatos technologijas atėjo tokie nuomonių lyderiai, kaip Billas Gatesas ir Michaelas Bloombergas, taip didindami kitų investuotojų susidomėjimą šiuo sektoriumi.

Auditorija irgi neabejinga sveikatos technologijoms: „Deep Focus Cassandra“ tyrimas rodo, kad 80 proc. tūkstantmečio kartos atstovų ketvirtį savo pajamų leidžia sveikatai ir gerovei. O daugiau nei 70 proc. 18–34 metų amžiaus žmonių nerimauja, kad esanti sveikatos apsaugos sistema ilgoje perspektyvoje jų palaikyti nebesugebės. Dėl to jie ieško alternatyvų, o daugiau nei 80 proc. Y kartos atstovų investuoja beveik ketvirtį pajamų į sveikatos prekes ir paslaugas. Šis nerimas daro įtaką visiems įpročiams ir išlaidų struktūrai — 35 proc. mažina išlaidas kitose srityse, kad galėtų įsigyti su sveikata susijusius pirkinius.

Bendros išlaidos medicinai JAV 2020 metais peržengė 5 trilijonų dolerių ribą (2019-ais jos buvo 3,8 trln. JAV dol.) ir viršijo 18 proc. šalies BVP – o iki 2028 metų, kaip prognozuoja CMS, jos gali padidėti iki 6,19 trnl. dolerių. JAV vienam žmogui tenkanti suma didesnė, nei 10 000 dolerių per metus, o pasaulio išlaidų sveikatai vidurkis, skaičiuojant vienam žmogui pagal 2019 metų perkamosios galios paritetą 2017 metais buvo 1418 doleriai, rodo „The Lancet“ publikuotas tyrimas. Lietuvoje išlaidos sveikatai 2017 metais buvo 2171 JAV doleris, o 2030, planuojama, sieks 3041 JAV dol.

Amerikos banko skaičiavimais, iki 2025 metų gyvenimo ilginimo rinkos vertė bus didesnė, nei 600 mlrd. JAV dolerių. Iš dalies – dėl vyresnio amžiaus gyventojų dalies didėjimo: žmonės, kuriems daugiau nei 65 metai, jau sudaro 9 proc. pasaulio gyventojų (722 milijonai žmonių), kai prieš 30 metų jų buvo 6 proc. Dėl to mažėja darbingo amžiaus žmonių, tiesiogiai lemiančių šalies ekonomikos „sveikatą“. Netgi išsivysčiusioms šalims, kurių ekonomika stabili, svarbu turėti kuo daugiau aktyvių piliečių. Taigi, be sveikatos technologijų sprendimų sunku apsieiti.

Dabar egzistuoja ne viena priežastis vystyti tiek sveikatos technologijas, tiek ir sprendimus senėjimo stabdymui. Mažai tikėtina, kad šios srities augimo tempas artimiausiu metu sulėtės. Telieka klausimas, kokio efektyvumo sprendimus ji galės pasiūlyti ir kaip investuotojai bei vartotojai sugebės atskirti išties reikšmingus startuolius nuo tiesiog norinčių pasipinigauti – kaip „Ambrosia Health“.

Parengta pagal republic.ru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.