Sukūrė mikroschemą – mažiausią kada nors žmogaus sukurtą skrendantį objektą

Šiaurės vakarų universiteto inžinieriai pažvelgė į vėjo nešiojamas sėklas ir nusprendė iš jų pasisemti įkvėpimo. Jie sukūrė itin mažą skraidančią mikroschemą – bet kam ji skirta?

 Palyginimui: skruzdė ir mažiausias kada nors žmogaus sukurtas skrendantis objektas.<br> Šiaurės vakarų universiteto nuotr.
 Palyginimui: skruzdė ir mažiausias kada nors žmogaus sukurtas skrendantis objektas.<br> Šiaurės vakarų universiteto nuotr.
 Šiame mažyčiame objekte – antena, atmintinė, energijos šaltinis ir keli jutikliai.<br> Šiaurės vakarų universiteto nuotr.
 Šiame mažyčiame objekte – antena, atmintinė, energijos šaltinis ir keli jutikliai.<br> Šiaurės vakarų universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 31, 2021, 2:44 PM

Daugelis medžių plinta per sėklas. Mažai naudos, jei tos sėklos krenta tiesiai po medžiu – joms čia tikriausai vis tiek pritrūks šviesos, o ir konkuruoti su dideliu medžiu dėl resursų nėra lengva. Taigi, kai kurie augalai plinta padedami paukščių, kiti – pasitelkia vėją. Ir tai esate matę – kaip gražiai leidžiasi ir plinta klevų sėklos.

Panašiai sklendžia ir šios naujos mikroschemos. Vos 1 mm dydžio prietaisas turi sparnus, kurie pagauna vėją ir ima suktis. Nors toks skrydis nėra varomas varikliu – šis daiktas neturi jokio variklio – tai vis tiek yra mažiausias žmogaus sukurtas skraidantis objektas.

Šiame mažyčiame objekte – antena, atmintinė, energijos šaltinis ir keli jutikliai.

Mokslininkai teigia, kad tokio prietaiso pritaikymo galimybės priklauso nuo pasirinktų jutiklių. Jis gali būti naudojamas aplinkos ir populiacijų stebėjimui. Daugybė tokių prietaisų būtų išbarstyti iš bepiločių ir paplistų numatytoje teritorijoje. Jie rinktų duomenis ir siųstų juos atgal – tikriausiai, tiems patiems bepiločiams.

Mokslininkai šiomis mikroschemomis jau atliko UV spinduliuotės, vandens rūgštingumo, oro užterštumo matavimus. Atlikusi savo darbą, ši mikroschema suyra neteršdama aplinkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.