Mokslininkai: migruojantys paukščiai Europoje praleidžia daugiau laiko Paaiškino, kodėl tokia padėtis gali būti grėsminga

Mokslininkai teigia, kad migruojantys paukščiai Europoje praleidžia daugiau laiko, todėl kyla klausimas, ar kai kurie iš jų išvis neatsisakys žiemos migracijos, rašo BBC.

 Tarp paveiktų veislių yra lakštingalos, ankstyvosios pečialindos ir kelios kielių rūšys.<br>123rf, Wikimedia common, V.Ščiavinsko nuotr.
 Tarp paveiktų veislių yra lakštingalos, ankstyvosios pečialindos ir kelios kielių rūšys.<br>123rf, Wikimedia common, V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-05 11:42, atnaujinta 2021-11-05 12:07

Durhamo universitete (Anglija) atlikto tyrimo metu nustatyta, kad kai kurie už Sacharos ribų skrendantys paukščiai Europos veisimosi vietose praleidžia iki 60 dienų per metus ilgiau nei anksčiau – galbūt dėl klimato kaitos.

Mokslininkai ištyrė 50 metų duomenis iš Gambijos ir Gibraltaro.

Tarp paveiktų veislių yra lakštingalos, ankstyvosios pečialindos ir kelios kielių rūšys.

Žurnale „Global Change Biology“ paskelbtame tyrime buvo naudojami Gambijos ornitologų 1964-2019 m. ir Gibraltaro ornitologų bei gamtininkų draugijos 1991-2018 m. surinkti duomenys – siekiant ištirti paukščių atskridimo ir išskridimo datų pokyčius laikui bėgant.

Nors anksčiau buvo manoma, kad paukščiai migracijos laiką nustato pagal dienos ilgumą, universiteto atstovas sakė, kad tyrimo rezultatai rodo, jog paukščiai taip pat priima „subtilesnius sprendimus“, reaguodami į tokius veiksnius kaip „klimato ir augmenijos pokyčius“.

Pagrindinis tyrimo autorius Kieranas Lawrence'as iš Durhamo biomokslų departamento sakė: „Jei šiame tyrime pastebėtos tendencijos išliks, gali būti, kad ilgainiui kai kurie paukščiai iš viso nebesilankys Afrikoje į pietus nuo Sacharos, o visus metus praleis Europoje“.

„Migracijos įpročių pokyčiai, kuriuos jau pastebime, gali pailginti šių rūšių dauginimosi sezonus, taip pat turėti šalutinį poveikį kitoms rūšims tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek tradicinėse žiemos migracijos vietose“, – sakė jis.

Jis teigė, kad jei paukščiai nemigruos, žiemą ir rudenį Europoje gali padidėti konkurencija dėl maisto.

Tuo tarpu paukščių išnykimas Afrikoje turėtų „poveikį ekosistemai“, susijusį su mažesniu vabzdžių vartojimu, sėklų išnešiojimu ir augalų apdulkinimu.

Projektui vadovaujantis profesorius Stephenas Willisas sakė, kad jo komanda sukurs naują modelį, skirtą migracijoms ir ateities scenarijams modeliuoti.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.