Kovai su vėžiu – nanorobotai, plaukiojantys mūsų kraujyje

Chemoterapinius vaistus nugabenant tiksliai į vėžinio susirgimo vietą būtų galima sumažinti šalutinį chemoterapijos poveikį – o netrukus šį darbą galėtų atlikti mažyčiai 3D spausdintuvu atspausdinti robotai – visai kaip 1960 m. fantastiniame filme „Fantastinė kelionė“. Šie mikrorobotai valdomi magnetais ir vaistus išleidžia tik tada, kai susiduria su rūgštine aplinka, esančia aplink naviką, pasakoja futurologas Rayus Hammondas.

 Šie mikrorobotai valdomi magnetais ir vaistus išleidžia tik tada, kai susiduria su rūgštine aplinka, esančia aplink naviką.<br> Jiawen Li nuotr., lrytas.lt mont.
 Šie mikrorobotai valdomi magnetais ir vaistus išleidžia tik tada, kai susiduria su rūgštine aplinka, esančia aplink naviką.<br> Jiawen Li nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2021, 9:26 PM, atnaujinta Dec 3, 2021, 10:52 AM

Naujieji mikrorobotai pagaminti iš hidrogelio, atspausdinto 3D spausdintuvu, ir sukurti remiantis įvairių gyvūnų formomis (pavyzdžiui, žuvies, krabo ir drugelio) – ir turi ertmes, kuriose gali būti pernešamos vaisto dalelės.

Kūrėjų komanda tam tikrose vietose pakoregavo spaudinio tankį – pavyzdžiui, krabo žnyplių kraštuose arba žuvies burnoje – kad šios vietos reaguodamos į rūgštingumo pokyčius galėtų atsidaryti arba užsidaryti. Galiausiai mikrorobotai buvo patalpinti į tirpalą su geležies oksido nanodalelėmis – kad įsimagnetintų.

Rezultatas – mikrorobotai, į kuriuos galima pakrauti vaistų nanodalelėmis ir magnetais nukreipti į tikslinę vietą, kur dėl pH lygio pokyčių jie automatiškai paskleistų savo krovinį.

Atlikdami laboratorinius bandymus, mokslininkai panaudojo magnetus, kad nuvairuotų žuvies formos mikrorobotą imitacinėmis kraujagyslėmis link vėžinių ląstelių sankaupos viename jų gale. Toje vietoje mokslininkų komanda šiek tiek padidino tirpalo rūgštingumą – ir „žuvis“ atvėrė burną bei išpylė vaistus, sunaikindama vėžines ląsteles. Atliekant kitus bandymus, „krabų“ mikrorobotus pavyko priversti žnyplėmis suimti vaistų nanodaleles, nuplaukti iki tikslinės vietos ir jas paleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją