Ši paslaptinga nesunaikinama „juodoji dėžė“ ateityje papasakos, kas nutiko žmonijai

Neįprastas statinys, pasislėpęs kažkur nuošalioje Tasmanijos saloje, taps mūsų pasaulio pabaigos liudininku ir ją užfiksuos.

 Informacija, susijusi su klimato kaita, rūšių nykimu, aplinkos tarša ir poveikiu sveikatai bus kaupiama šioje monolitinėje struktūroje.<br>„Earth's Black Box” nuotr.
 Informacija, susijusi su klimato kaita, rūšių nykimu, aplinkos tarša ir poveikiu sveikatai bus kaupiama šioje monolitinėje struktūroje.<br>„Earth's Black Box” nuotr.
 Pasaulyje dėl neregėto globalinio atšilimo tirpsta ledynai, šiltnamio efektą sukeliančių dujų tik daugėja, trūksta geriamojo vandens.<br> 123rf nuotr. 
 Pasaulyje dėl neregėto globalinio atšilimo tirpsta ledynai, šiltnamio efektą sukeliančių dujų tik daugėja, trūksta geriamojo vandens.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-12-07 08:12, atnaujinta 2021-12-07 08:26

Projektas, pavadinimu „Žemės juodoji dėžė“, yra milžiniška plieninė instaliacija, kuri netrukus bus užpildyta saulės baterijomis maitinamais standžiaisiais diskais, kurių kiekviename bus fiksuojamas ir saugomas realiuoju laiku atnaujinamų mokslinių duomenų srautas – ir niūriausių pasaulio problemų analizė.

Informacija, susijusi su klimato kaita, rūšių nykimu, aplinkos tarša ir poveikiu sveikatai bus kaupiama šioje monolitinėje struktūroje tam, kad jei kokia nors ateities visuomenė vieną dieną aptiktų šį archyvą, galėtų išsiaiškinti, kas nutiko mūsų planetai.

„Jei iš esmės nepakeisime savo gyvenimo būdo, dėl klimato kaitos ir kitų žmogaus sukeltų pavojų mūsų civilizacija žlugs“, – aiškinama „Žemės juodosios dėžės“ svetainėje.

Teigiama , kad „Žemės juodoji dėžė“ fiksuos kiekvieną mūsų žingsnį šios katastrofos link. Šimtai duomenų rinkinių, matavimų ir sąveikų, susijusių su mūsų planetos sveikata, bus nuolat kaupiami ir saugomi ateities kartoms.

Tam tikra prasme ši dėžė, primenanti brutalistinį garsiosios Norvegijos „Doomsday Vault“ dizainą, iš tikrųjų atlieka papildomą funkciją.

Svalbardo pasaulinė sėklų saugykla yra tvirtovė, skirta apsaugoti gyvybiškai svarbių sėklų atsargą, jei nutiktų blogiausia. O štai „Žemės juodoji dėžė“ sumanyta kaip nuolatinis pasaulio kelionės link baisios pabaigos įrašas.

„Esmė tame, kad jei dėl klimato kaitos žmonija išnyktų, šis nesunaikinamas įrašymo įrenginys bus skirtas tiems likusiems, kurie iš katastrofos pasimokys, – Australijos radijo ir televizijos korporacijai (ABC) sakė rinkodaros agentūros „Clemenger BBDO“ vykdomasis kūrybos direktorius Jimas Curtisas. – Ji taip pat skirta lyderių darbui stebėti – užtikrinti, kad jų veiksmai ar neveikimas būtų užfiksuoti“.

Projektas, kuriame bendradarbiauja „Clemenger BBDO“, kūrybinė agentūra „The Glue Society“ ir Tasmanijos universiteto mokslininkai, turi būti baigtas įgyvendinti 2022 m. pradžioje, tačiau dėžės sistemos jau iš dalies veikia – bandomojo testavimo metu „gyvai įrašinėja“ aplinkos naujienas.

Dėžės kūrėjai teigia, kad iš dalies šios užduoties tikslas – padėti žmonijai išvengti į paskutinę teismo dieną panašių scenarijų. Vien įrenginio egzistavimas, tikimasi, paskatins šiuolaikinę visuomenę imtis pažangesnių ir atsakingesnių veiksmų klimato kaitos ir aplinkosaugos srityje.

„Kai žmonės žino, kad yra įrašinėjami, tai daro įtaką jų veiksmams ir žodžiams, – ABC sakė „The Glue Society“ atstovas Jonathanas Kneebone'as. – Toks mūsų vaidmuo: būti kažkuo, apie ką nesąmoningai galvoja kiekvienas“.

Nors kai kurie galimai vertins „Žemės juodąją dėžę“ kaip viešųjų ryšių triuką, kuriuo siekiama atkreipti žmonių dėmesį, o ne kaip rimtą mokslinį dokumentavimo projektą, neabejotina, kad pasauliui būtina jau dabar skirti daugiau dėmesio ir imtis veiksmų šioms problemoms spręsti. Ir nesvarbu, kaip teks šiam tikslui pritraukti žmonių dėmesį.

Pasaulyje, kuriame dėl globalinio atšilimo tirpsta ledynai, šiltnamio efektą sukeliančių dujų tik daugėja, trūksta geriamojo vandens, o gyvūnai nyksta taip sparčiai, kad, mokslininkų teigimu, prasidėjo šeštasis masinis mūsų planetos išnykimas, yra ne laikas abejingai nusigręžti.

„Prietaiso tikslas – pateikti nešališką įvykių, kurie lemia planetos nykimą, ataskaitą, pareikalauti atsakomybės iš ateities kartų ir įkvėpti imtis skubių veiksmų, – teigia „Žemės juodosios dėžės“ kūrėjai. – Kaip ši istorija baigsis, priklauso tik nuo mūsų pačių“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.