Elonas Muskas pranešė, kada pradės implantuoti žmonėms į smegenis mikroschemas

Žmogaus smegenų sąsajos su smegenimis technologijų bendrovės „Neuralink“ vienas iš įkūrėjų Elonas Muskas sakė, kad jo bendrovė tikisi jau kitais metais implantuoti kompiuterinius lustus žmonėms – pradedant pacientais, patyrusiais nugaros smegenų traumas.

 Žmogaus smegenų sąsajos su smegenimis technologijų bendrovės „Neuralink“ vienas iš įkūrėjų Elonas Muskas sakė, kad jo bendrovė tikisi jau kitais metais implantuoti kompiuterinius lustus žmonėms 5 smegenis.<br> 123rf iliustr.
 Žmogaus smegenų sąsajos su smegenimis technologijų bendrovės „Neuralink“ vienas iš įkūrėjų Elonas Muskas sakė, kad jo bendrovė tikisi jau kitais metais implantuoti kompiuterinius lustus žmonėms 5 smegenis.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2021, 10:16 PM, atnaujinta Dec 8, 2021, 10:17 PM

Ši data, kuri kaip tokiai mokslinės fantastikos koncepcijai atrodanti nepaprastai artima, iš tikrųjų yra net dvejais metais vėlesnė, nei buvo žadėta anksčiau – tačiau E. Muskas vis dėlto tikisi pradėti bandymus su žmonėmis 2022 m.

Manoma, kad šis prietaisas leis pacientams, nevaldantiems galūnių, palaikyti ryšį su skaitmeniniais prietaisais – tad paralyžiuotieji galės užsisakyti pirkinius, bendrauti su draugais ir naršyti internete pasitelkdami vien smegenų bangas.

Anksčiau šiais metais „Neuralink“ pademonstravo beždžionę, žaidžiančią vaizdo žaidimą, kurį valdė tik smegenimis – tačiau vėliau E.Muskas pareiškė, kad šią mokslinę pergalę perkelti į žmones dar vis yra didelis iššūkis.

„Neuralink“ gerai veikia su beždžionėmis, o mes iš tikrųjų atliekame tik daug bandymų, ir tiesiog patvirtiname, kad tai labai saugu ir patikima, o „Neuralink“ įrenginį galima saugiai pašalinti“, – sakė E. Muskas „Wall Street Journal“ organizuotame vadovų renginyje, praneša „Business Insider“. – Tikimės, kad kitais metais, kai bus gautas FDA (KAV Maisto ir vaistų administracijos, red. past.) leidimas, tai galės pradėti naudoti pirmieji žmonės, patyrę sunkius nugaros smegenų sužalojimus – pavyzdžiui, paralyžiuotieji“.

Mikroschema veikia implantuojant elektrodus į smegenų sritį, kuri kontroliuoja sąmoningus judesius – ji vėliau prijungiama prie didesnio masyvo, vadinamo „Link“, galinčio apdoroti, stimuliuoti ir perduoti nervinius signalus.

Mikroschema įkraunama belaidžiu būdu iš galvos išorės ir belaidžiu būdu jungiasi prie prietaisų, kad vartotojas galėtų juos valdyti be tradicinių įvesčių. „Neuralink“ teigia, kad elektrodų sistema yra tokia plona, kad žmogus rankomis jos net negalėtų implantuoti – todėl bendrovė kuria robotinę sistemą, kad galėtų įterpti technologiją tiksliai ten, kur reikia.

„Manau, kad su „Neuralink“ turime galimybę atkurti viso kūno funkcionalumą žmogui, patyrusiam nugaros smegenų traumą. Tai reiškia, kad, manau, turime galimybę – pabrėžiu – galimybę leisti žmogui, kuris negali vaikščioti ar naudotis rankomis, vėl natūraliai vaikščioti“, – teigė E. Muskas.

Nors „Neuralink“ ir yra garsiausi, tačiau jie nėra vieninteliai tyrėjai, kuriantys smegenų sąsajos įrenginį. Praėjusių metų balandį „BrainGate“ sukurtas prietaisas leido paralyžiuotam vyrui valdyti kompiuterį tik mintimis – ir rezultatai atrodė labai daug žadantys.

Prieš tai dauguma elektrodų masyvų, norėdami užmegzti sąsają su kompiuteriu, rėmėsi netvarkingu laidų raizginiu – tačiau tiek „BrainGate“, tiek „Neuralink“ technologijos remsis belaidžiu ryšiu, kad prietaisai būtų tinkamesni naudoti kasdieniame gyvenime.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.