Afrikoje pranešama apie naują paslaptingą ligą

Pranešama, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išsiuntė darbo grupę ištirti paslaptingos ligos protrūkio, nuo kurio Pietų Sudane mirė mažiausiai 89 žmonės.

 Jungtinės Tautos (JT) neseniai Pietų Sudane kilusį potvynį apibūdino kaip didžiausią per pastaruosius dešimtmečius, nuo kurio nukentėjo daugiau kaip 780 000 žmonių.<br> UNHCR/Aoife McDonnell nuotr.
 Jungtinės Tautos (JT) neseniai Pietų Sudane kilusį potvynį apibūdino kaip didžiausią per pastaruosius dešimtmečius, nuo kurio nukentėjo daugiau kaip 780 000 žmonių.<br> UNHCR/Aoife McDonnell nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2021, 9:00 AM

Praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo nežinomos ligos mirė kelios dešimtys žmonių Fangake, Džonglėjaus valstijoje – Pietų Sudano dalyje, kurią neseniai užklupo dideli potvyniai, praneša naujienų portalas BBC.

Choleros – bakterinės ligos, kuri gali prasidėti po potvynių – tikimybė buvo atmesta, tačiau vietos mokslininkai dar nenustatė ligos tapatybės.

PSO dar nepaskelbė viešo pareiškimo, tačiau, vieno darbuotojo teigimu, mokslininkai buvo nusiųsti į vietovę sraigtasparniu atlikti tyrimo, o tuomet laukė transporto, kuris turėjo grąžinti juos į sostinę Džubą.

„Nusprendėme nusiųsti greitojo reagavimo grupę, kad ji nuvyktų ir atliktų rizikos vertinimą bei tyrimą; būtent tada jie galės paimti sergančių žmonių mėginius – tačiau preliminariai gavome duomenis, kad buvo 89 mirties atvejai“, – BBC sakė PSO atstovė Sheila Baya.

Jungtinės Tautos (JT) neseniai Pietų Sudane kilusį potvynį apibūdino kaip didžiausią per pastaruosius dešimtmečius, nuo kurio nukentėjo daugiau kaip 780 000 žmonių. Kartu su baime dėl skurdo ir gyventojų perkėlimo žmonės taip pat nerimauja dėl per vandenį plintančių ligų, tokių kaip maliarija ir viduriavimas, atsinaujinimo.

„Moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės atvyko išsekę ir alkani“, – 2021 m. spalio mėn. vykusiame brifinge sakė Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro atstovas Pietų Sudane Arafatas Jamalis.

„Kai kurie jų nevalgė kelias dienas. Kiti įstrigo vandens apsuptose salose, prisiglaudę po medžiais ir negalintys pereiti į saugią vietą. Moterys yra labai susirūpinusios dėl savo vaikų sveikatos, padidėjus mirtinų per vandenį plintančių ligų infekcijų rizikai“, – teigė A.Jamalis.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.