Sukūrė įspūdingą bateriją – ją galima būtų siūti į drabužius

Masačusetso technologijos instituto mokslininkai sukūrė ypatingai ilgą lanksčią bateriją. Nuotraukoje ją ir matote – ji yra apvyniota apie povandeninio laivo modelį.

 Masačusetso technologijos instituto mokslininkai sukūrė ypatingai ilgą lanksčią bateriją. Nuotraukoje ją ir matote – ji yra apvyniota apie povandeninio laivo modelį.<br> MIT nuotr.
 Masačusetso technologijos instituto mokslininkai sukūrė ypatingai ilgą lanksčią bateriją. Nuotraukoje ją ir matote – ji yra apvyniota apie povandeninio laivo modelį.<br> MIT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2021, 11:44 AM, atnaujinta Dec 22, 2021, 11:52 AM

Tai – ličio jonų pluošto baterija, kuri šiek tiek primena virvę. Ją galima apsukti aplink kokį nors objektą, taip užimant mažiausią įmanomą vietą. Labai plonas pluoštas galėtų būti įterptas į drabužius, storesnis galėtų būti slepiamas lėktuvų ir laivų korpusuose. Baterija galės būti ne tik energijos saugojimo įtaisu, bet ir konstrukcine detale.

Ankstesni bandymai sukurti pluoštines baterijas buvo kitokie. Mokslininkai baterijų komponentus formavo pluošto išorėje. Šįkart pasitelkus unikalius baterijų gelius, baterijos komponentai buvo įterpti giliai į pluoštą. Tai leido sukurti labai ploną ir labai lanksčią bateriją, paslėptą po neperšlampamos dangos sluoksniu.

140 metrų ilgio baterijos talpa – 123 mAh. Į tą patį pluoštą mokslininkai gali įterpti LED ar kitus elementus – ir taip sukurti ilgus ir lanksčius elektronikos prietaisus. Tiesą sakant, mokslininkai teigia, kad net nėra ilgio ribos – pluoštinės baterijos galėtų būti ir kelių kilometrų ilgio.

Pluoštinė baterija galėtų būti formuojama ir 3D spausdintuvu – būtent taip ir buvo pagamintas tas viršuje matomas povandeninio laivo modelis. Jis veikia kaip žaislas ir energijos semiasi iš aplink korpusą apvyniotos baterijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.