Metas atnaujinti anatomijos vadovėlius: atrasta nauja kūno dalis

Neseniai atrasta visiškai nauja kūno dalis. Mokslininkai žurnale „Annals of Anatomy“ pirmą kartą aprašė apatinio žandikaulio raumenų sluoksnį, kuris atlieka svarbų vaidmenį kramtymo procese.

 Naujasis raumuo yra giliai įsišaknijęs kramtomajame raumenyje – svarbiausiame žandikaulio raumenyje – tarp skruostikaulių ir apatinio žandikaulio.<br> 123rf nuotr.
 Naujasis raumuo yra giliai įsišaknijęs kramtomajame raumenyje – svarbiausiame žandikaulio raumenyje – tarp skruostikaulių ir apatinio žandikaulio.<br> 123rf nuotr.
 Naujai atrasto raumens vieta.<br> Jens. C. Türp, University of Basel / UZB iliustr.
 Naujai atrasto raumens vieta.<br> Jens. C. Türp, University of Basel / UZB iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 9:09 AM, atnaujinta Jan 6, 2022, 9:17 AM

Naujasis raumuo yra giliai įsišaknijęs kramtomajame raumenyje – svarbiausiame žandikaulio raumenyje – tarp skruostikaulių ir apatinio žandikaulio.

Kramtymo raumenis galite pajusti uždėję pirštus ant skruostų galinės dalies, kol kramtote. Iki šiol buvo manoma, kad juos sudaro tik du sluoksniai: gilusis ir paviršinis. Tačiau kai kuriuose tekstuose užsimenama apie paslaptingą labai gilų trečiąjį sluoksnį.

„Atsižvelgdami į šiuos prieštaringus aprašymus, norėjome dar kartą išsamiai ištirti kramtomojo raumens struktūrą“, – sakė Bazelio universiteto Dantų medicinos centro profesorius Jensas Christophas Türpas.

Būtent šį neaiškų trečiąjį sluoksnį pagaliau atrado komanda, vadovaujama J. C.Türpo ir daktarės SzilviaosMezey iš Bazelio universiteto Biomedicinos katedros.

„Ši gilioji kramtomojo raumens dalis aiškiai skiriasi nuo kitų dviejų sluoksnių savo eiga ir funkcija“, – sakė S.Mezey.

Tyrusi raumenų skaidulų išsidėstymą, S.Mezey pridūrė, kad naujasis sluoksnis svarbus stabilizuojant apatinį žandikaulį. Ji taip pat mano, kad tai vienintelė kramtomojo raumens dalis, kuri traukia apatinį žandikaulį atgal.

Komanda išoperavo 12 formaldehide užkonservuotų galvų ir ištyrė 16 „šviežių“ kūnų kompiuterinės tomografijos nuotraukas bei gyvo žmogaus magnetinio rezonanso tomografiją, kad nustatytų naujojo raumenų sluoksnio padėtį ir tikėtiną funkciją.

Žinoma, naujai kūno daliai reikia naujo pavadinimo. Savo straipsnyje komanda siūlo ją vadinti Musculus masseter pars coronidea, t. y. kramtomojo raumens vainikine dalimi – nes ji jungiasi prie apatinio žandikaulio raumeninės (vainikinės) dalies.

Autoriai daro išvadą, kad šis atradimas svarbus ne tik anatominiu požiūriu, bet gali būti svarbiu ir klinikiniais atvejais. Tikslios žinios apie kramtomąjį raumenį pagerins apatinio žandikaulio chirurgiją ir terapiją.

„Nors paprastai manoma, kad anatominiai tyrimai per pastaruosius 100 buvo itin gerai išvystyti, mūsų atradimas šiek tiek primena zoologų atradimą, kai jie atranda naują stuburinių gyvūnų rūšį“, – sakė J. C.Türpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.