Mokslininkai: pastebėta, kad lengvi COVID-19 atvejai sukelia netikėtą efektą

Remiantis žurnale „Journal of Translational Medicine“ paskelbtais tyrimo rezultatais, po COVID-19 infekcijos gali likti antikūnų, kurie, praėjus keliems mėnesiams po pasveikimo, pradeda atakuoti žmogaus audinius ir organus – net jei iš pradžių simptomai buvo nestiprūs arba jų visai nebuvo.

 Virusu užsikrėtę žmonės gamina antikūnus, kurie kovoja su svetimomis medžiagomis ir jų sukeliamomis ligomis.<br> 123rf iliustr.
 Virusu užsikrėtę žmonės gamina antikūnus, kurie kovoja su svetimomis medžiagomis ir jų sukeliamomis ligomis.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 10:34 PM

Virusu užsikrėtę žmonės gamina antikūnus, kurie kovoja su svetimomis medžiagomis ir jų sukeliamomis ligomis.

Mokslininkai jau daugiau nei metus žino, kad sunkaus COVID-19 atvejais žmogui gali išsivystyti „autoantikūnai“ – imuninės sistemos ginklai, kurie sukyla ir puola paties organizmo audinius.

Cedars-Sinai medicinos centro mokslininkai įrodė, kad tas pats gali nutikti ir ne tokiais rimtais COVID-19 atvejais – ir praėjus šešiems mėnesiams po pasveikimo, sakoma pranešime spaudai.

„Šios išvados padeda paaiškinti, kodėl COVID-19 yra ypač unikali liga, – teigia Cedars-Sinai Smidt širdies instituto mokslininkė ir viena iš tyrimo autorių Justyna Fert-Bober. – Šie imuninės reguliacijos sutrikimai gali būti įvairių rūšių nuolatinių simptomų, kuriuos pastebime žmonėse, kuriems išsivysto liga, dabar vadinama ilguoju COVID-19, pagrindu“.

Tyrėjai paėmė 177 neskiepytų žmonių, užsikrėtusių naujuoju koronavirusu, kraujo mėginius ir palygino juos su sveikų žmonių kraujo mėginiais, paimtais prieš pandemiją. Tyrimo duomenimis, visų užsikrėtusių žmonių autoantikūnų kiekis buvo padidėjęs.

„Aptikome autoantikūnų aktyvumo požymių, kurie paprastai siejami su lėtiniu uždegimu ir sužalojimu, apimančiu konkrečias organų sistemas ir audinius – pavyzdžiui, sąnarius, odą ir nervų sistemą“, – sako Sveiko senėjimo tyrimų instituto direktorė ir viena iš vyresniųjų tyrimo autorių, gydytoja Susan Cheng.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad labiau padidėjusį autoantikūnų kiekį turi vyrai nei moterys – kas netikėta, nes kai kurie autoantikūnai dažniausiai aptinkami sergant autoimuninėmis ligomis, kuriomis dažniau serga moterys.

„Viena vertus, ši išvada paradoksali – atsižvelgiant į tai, kad autoimuninės ligos paprastai dažniau pasireiškia moterims, – teigia J.Fert-Bober. – Kita vertus, ji taip pat yra šiek tiek tikėtina, atsižvelgiant į viską, ką žinome apie tai, kad vyrai yra labiau pažeidžiami sunkiausiomis COVID-19 formoms“.

Tyrėjų grupės nori atlikti daugiau tyrimų ir išsiaiškinti, ar tokio tipo autoantikūnų randama pas žmones, kurie COVID-19 sirgo ilgai – o taip pat pas pasiskiepijusius žmones, kuriems pasireiškė proveržio atvejai.

Paregta pagal „WebMD“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.