Sugalvojo, kaip iš gamyklų emisijų pašalinti anglies dvideginį

Rūkstantys elektrinių ir įvairių pramoninių gamyklų kaminai mums primena, kad aplinką teršiame labiau, nei turėtume. Tačiau tuose pramoniniuose objektuose gaminami mūsų naudojami daiktai ir energija. Mokslininkai kuria anglies dioksido surinkimo sistemas – bet ar nebūtų geriau taršą surinkti prie pat šaltinio?

 Rūkstantys elektrinių ir įvairių pramoninių gamyklų kaminai mums primena, kad aplinką teršiame labiau, nei turėtume.<br> 123rf nuotr.
 Rūkstantys elektrinių ir įvairių pramoninių gamyklų kaminai mums primena, kad aplinką teršiame labiau, nei turėtume.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 12:05 PM

Anglies taršą bandoma surinkti iš atmosferos. Tai yra labai sudėtinga ir nors tokių anglies dioksido surinkimo ir konvertavimo jėgainių jau yra, jos nėra labai efektyvios. Jei surinktume anglį tiesiai iš kaminų, jį dar galėtume kam nors pernaudoti – juk anglies dvideginis yra labai naudingas kuriant įvairius brangius chemikalus.

Oregono valstijos universiteto mokslų koledžo publikuotame tyrime aprašomas įdomus išradimas – ypatingas metalo karkaso katalizatorius su propileno oksidu. Jis paskatina ciklinių karbonatų reakciją, taip pašalinant anglies dioksidą iš, pavyzdžiui, gamyklos išmetamųjų dujų. Cikliniai karbonatai – tai anglies rūgštiniai junginiai, skysčiai arba žemos lydymosi temperatūros kietosios medžiagos, tirpstančios vandenyje. Šie chemikalai pramonėje gali būti naudojami kaip tirpikliai.

Šio katalizatoriaus centre – lantanoidai. Tai – metalai cheminių elementų lentelėje, išsidėstę nuo cerio iki lutecio. Jie jau yra plačiai naudojami pramonėje. Kai kurie iš šių minkštų sidabriškai-baltų metalų yra naudojami naktinio matymo prietaisuose, kiti – chemijos ar elektronikos pramonėje. Tai reiškia, kad jų pritaikymas pramoninių katalizatorių kūrimui nebūtų labai sudėtingas.

Mokslininkai teigia, kad tai – labai daug potencialo turintis pasiekimas. Pramoninės taršos slopinimas yra vienas iš svarbiausių aplinkosaugos politikos tikslų. O tai, kad iš žalingų dūmų ištrauktas medžiagas dar bus galima panaudoti pramonėje, leis šį procesą paversti ekonomiškai naudingu.

Žinoma, perdėtai džiaugtis kol kas nereikėtų. Dar reikia atlikti nemažai tyrimų, sukurti komercializuojamą produktą. Tačiau gamyklos ateityje galėtų turėti integruotas sistemas, kurios leistų stipriai sumažinti jų sukuriamą oro taršą, nesukuriant nepakeliamos finansinės naštos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.