Perspėja: vaistai nuo pagirių nėra pagrįsti moksliniais įrodymais

Ypač švenčių sezonu galima buvo pastebėti suaktyvėjusį „vaistų nuo pagirių“ reklamavimą. Tačiau kiek efektyvūs tokie vaistai – ir ar jie išvis turi mokslinį pagrindą?

 Ypač švenčių sezonu galima pamatyti suaktyvėjusį „vaistų nuo pagirių“ reklamavimą. Tačiau kiek efektyvūs tokie vaistai – ir ar jie išvis turi mokslinį pagrindą?<br> 123rf nuotr.
 Ypač švenčių sezonu galima pamatyti suaktyvėjusį „vaistų nuo pagirių“ reklamavimą. Tačiau kiek efektyvūs tokie vaistai – ir ar jie išvis turi mokslinį pagrindą?<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-08 09:45

Tikintiems (ar norintiems įtikinti) tokių vaistų veiksmingumu, mokslininkai turi prastų naujienų: nauji tyrimai rodo, kad dauguma šių vaistų nėra moksliškai pagrįsti.

Apžvelgę 21 placebu kontroliuojamą tyrimą, kuriame iš viso dalyvavo 386 dalyviai, tyrėjai nustatė, kad moksliniai įrodymai apie vadinamųjų vaistų nuo pagirių veiksmingumą geriausiu atveju yra abejotini.

Visų pirma reikėtų patobulinti šių eksperimentų atlikimo ir vertinimo būdus – pavyzdžiui, naudoti standartizuotą skalę, kad būtų galima įvertinti pagirių simptomus, o ne pasikliauti asmeniniu subjektyviu apibūdinimu.

„Mūsų tyrimas parodė, kad šių priemonių nuo pagirių efektyvumo įrodymai yra labai prastos kokybės, todėl reikia atlikti griežtesnį vertinimą“, – sako epidemiologas Emmertas Robertsas iš Londono Karališkojo koledžo Jungtinėje Karalystėje. – Kol kas patikimiausias būdas išvengti pagirių simptomų – nevartoti alkoholio arba gerti saikingai.“

21 tyrime buvo nagrinėjami įvairūs vaistai nuo pagirių, įskaitant gvazdikėlių ekstraktą, raudonąjį ženšenį ir korėjietiškų kriaušių sultis.

Nors kai kuriais atvejais pagirių simptomai pagerėjo, duomenų rinkimo ir vertinimo metodai nebuvo pakankamai patikimi.

Nė viena iš tariamų priemonių nebuvo išbandyta daugiau nei viename tyrime ir nė vienas iš pateiktų rezultatų nebuvo nepriklausomai pakartotas. Kita problema buvo imties sudarymas – nes aštuoniuose tyrimuose dalyvavo tik vyrai.

Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad ankstesniuose tyrimuose labai skyrėsi suvartoto alkoholio kiekis ir skirtingi veiksniai – pavyzdžiui, prieš tai suvalgytas maisto kiekis. Visų šių sričių patobulinimai gali padėti nustatyti, kokie vaistai nuo pagirių, jei tokie yra, iš tikrųjų yra veiksmingi.

„Daugybė priemonių teigia, kad jos yra veiksmingos nuo pagirių simptomų, o daugelis jų parduodamos kaip „vaistai nuo pagirių“, – rašo tyrėjai savo paskelbtame straipsnyje. – Tačiau trūksta naujausios mokslinės literatūros analizės“.

Nors gvazdikėlių ekstraktas, tolfenamo rūgštis (migrenos gydymas) ir vitamino B6 analogas piritinolis remiantis šia apžvalga atrodo daugiausiai žadantys, tačiau įrodymai dar nėra pakankamai tvirti ir jų veiksmingumui patvirtinti reikės papildomų tyrimų.

Atsižvelgiant į mūsų rūšies pomėgį vartoti alkoholį, turbūt nenuostabu, kad tiek daug susidomėjimo kelia priemonės nuo pagirių – ir net pagirių šalinimo įtaisai, kurie žada greitai panaikinti pagirių efektą.

Tačiau svarbu nepamiršti, kad girtavimas gali pakenkti ne tik tuo, kad kitą rytą būna sunku, bet ir gali paveikti mūsų esminius kognityvinius procesus. Galbūt geriausia, kad pagirios išliktų kaip įspėjimas.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Addiction“.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.