Virš vandenyno aptikti 1000 km pločio „oro ežerai“

Danguje virš Indijos vandenyno aptikta naujo tipo audra. Atmosferos ežerais pavadinti reiškiniai – tai lėtai judantys koncentruotų vandens garų telkiniai, kurie gali laikytis kelias dienas.

 Danguje virš Indijos vandenyno aptikta naujo tipo audra.<br> 123rf nuotr.
 Danguje virš Indijos vandenyno aptikta naujo tipo audra.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2022, 3:22 PM

Atmosferos mokslininkai Brianas Mapesas ir Wei-Ming Tsai šį atradimą padarė tyrinėdami orų dėsningumus virš Indijos vandenyno – regiono, kuriam, pasak jų, meteorologai neskiria daug dėmesio. Komanda specialiai tyrinėjo lietaus ir vandens garų procesus, vykstančius kiekvieną dieną.

Naujosios struktūros yra susijusios su atmosferos upėmis – gerai ištyrinėtu ir paplitusiu reiškiniu, apimančiu ilgus, plonus koncentruotos drėgmės pliūpsnius, kurie gali tęstis tūkstančius kilometrų. Šios greitai judančios „oro upės“ gali pernešti didžiulį kiekį vandens – ir išlieti jį lietumi.

Komanda teigia, kad atmosferos ežerai prasideda kaip upės, tačiau tam tikru momentu jie susilieja ir suformuoja izoliuotą koncentruotą vandens garų masę. Tada šie „ežerai“ labai lėtai dreifuoja per dangų tose vietose, kur vėjo greitis yra apie nulį.

Jie gali atnešti daug lietaus į žemiau esantį paviršių – jei „ežero“ pavadinimą suprastume pažodžiui, komanda teigia, kad juose telpa pakankamai vandens, kad susidarytų kelių centimetrų gylio ir maždaug 1 000 km pločio bala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.