Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Ištyrė, kas geriau: seksas, ar kas būna po jo

Žinoma, seksas yra geras dalykas, bet ar esate patyrę „švytėjimą“ (angl. afterglow)? Tai – šiltas, švelnus jausmas, kurį jaučiame po malonios seksualinės patirties.

 Nustatyta, kad „švytėjimas“ vaidina gana svarbų vaidmenį santykiuose – daro teigiamą įtaką pasitenkinimui ir padeda išlaikyti poros santykius.<br> 123rf nuotr.
 Nustatyta, kad „švytėjimas“ vaidina gana svarbų vaidmenį santykiuose – daro teigiamą įtaką pasitenkinimui ir padeda išlaikyti poros santykius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 8:38 AM

Nors tai nebūtinai yra visų mėgstamiausia sekso dalis (pirmą vietą paprastai užima pats seksas), nustatyta, kad „švytėjimas“ vaidina gana svarbų vaidmenį santykiuose – daro teigiamą įtaką pasitenkinimui ir padeda išlaikyti poros santykius.

2017 m. komanda išnagrinėjo iš jaunavedžių surinktus duomenis. Kiekvieną dieną dvi savaites sutuoktiniai fiksuodavo savo seksualinę veiklą, o taip pat seksualinį ir pasitenkinimą pačia santuoka.

Vėliau tyrimas buvo pakartotas – kitą kartą po keturių arba šešių mėnesių nuo pirmųjų dviejų savaičių buvo nagrinėjami porų sekso registrai ir pasitenkinimo balai.

„Rezultatai parodė, kad seksualinis pasitenkinimas išlieka didesniu (maždaug) 48 valandas po lytinių santykių, o sutuoktiniai, patyrę stipresnį „švytėjimą“, pranešė apie didesnį pozityvų santuokos vertinimą tiek iš pradžių, tiek laikui bėgant“, – rašoma tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „Psychological Science“.

Iš esmės, „švytėjimo“ stiprumas (kiek patenkinti ir laimingi buvo tyrimo dalyviai per 48 valandas po lytinių santykių) buvo tiesiogiai susijęs su teigiamu santuokos vertinimu tiek tuo metu, o taip pat ir su tolesniu teigiamu santuokos vertinimu laikui bėgant.

„Šiuos rezultatus aiškiname kaip įrodymą, kad „švytėjimas“ yra artimiausias kognityvinis mechanizmas, kuriuo seksas skatina poros ryšį“, – daro išvadą komanda.

Autoriai pažymi, kad tyrimo trūkumas yra tas, kad jame buvo tiriami tik jaunavedžiai, o neheteroseksualios poros nebuvo įtrauktos (ir nebuvo tiriamos) – ir tai jie norėtų ištaisyti būsimuose tyrimuose.

Kol kas komanda mano, kad „švytėjimo“ efektą nulemia būtent biologija.

„Teigiame, kad „švytėjimas“ atsiranda todėl, kad šie biologiniai pokyčiai išlieka ir toliau dekoduojami kaip seksualinis pasitenkinimas ir ilgesnį laiką po lytinio akto, – rašoma tyrime. – Šis funkcinis vaidmuo atitinka išvadą, kad „švytėjimas“ trunka maždaug tiek pat laiko: a) kiek reikia, kad būtų atkurta didžiausia spermatozoidų koncentracija, b) kiek spermatozoidai išlieka maksimaliai gyvybingi moters lytiniuose takuose ir c) kiek praeina laiko tarp jaunavedžių lytinių aktų“.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.