Pastebėjo keistą grožio ir imuninės sistemos ryšį

Galima iki nukritimo kartoti, kad žmogus gali būti gražus ir savo vidumi – ir turbūt tai yra tiesa. Tačiau vis tiek vertiname ir žmogaus išorę – tokius mus jau sukūrė gamta. Bet ar galite patikėti, kad patraukli žmogaus išvaizda gali atskleisti ir jo imuninės sistemos būklę?

 Atrodo, kad patrauklūs veido bruožai perspėja potencialius partnerius apie stiprų imunitetą. <br> 123rf nuotr.
 Atrodo, kad patrauklūs veido bruožai perspėja potencialius partnerius apie stiprų imunitetą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2022, 2:04 PM

Naujame tyrime mokslininkai 492 žmonėms parodė 159 jaunuolių nuotraukas. Internete žmonės įvertino nuotraukose matomų veidų patrauklumą. Tada atliko keletą testų su minėtais 159 dalyviais: ištyrė dalyvių imuninės sistemos būklę, uždegiminių procesų apimtis ir bendrą savijautą. Paaiškėjo, kad stipriausią imunitetą turintys žmonės buvo laikomi patraukliausiais – ypač tie, kurie buvo itin atsparūs bakterinėms infekcijoms. Patrauklumo ir uždegiminių procesų ryšys nebuvo nustatytas.

Ir tai yra šiek tiek keista. Atrodo, kad patrauklūs veido bruožai perspėja potencialius partnerius apie stiprų imunitetą. Gamtoje, žinoma, tai yra labai svarbu – nuo partnerio imuninės sistemos priklauso ir palikuonių išgyvenimo tikimybė. Todėl tikėtina, kad patrauklumas su imunine sistema yra susijęs ne atsitiktiniais ryšiais.

Gamtoje potencialus partneris išsirenkamas pagal bruožus, leidžiančius manyti, kad palikuoniai bus stiprūs – o pats partneris gebės prisidėti prie jų išgyvenimo. Kai paukščiai mosuodami įvairiaspalvėmis plunksnomis šoka poravimosi šokius, jie tarsi parodo, kokie sveiki ir energingi yra – ir tokie tariamai bus ir palikuonys. Didelė ir stipri gorila taip pat turi daugiau šansų susiporuoti – nes yra matomas kaip partneris, kuris gali užtikrinti saugumą. Biologai mano, kad ir vyrus traukiančios moteriško kūno formos mums patinka ne šiaip sau – jos simbolizuoja moters gebėjimą išnešioti sveikus vaikus. Taigi, stiprus imunitetas, kad ir kaip jis atrodo veide, yra gero partnerio bruožas.

Mokslininkai šiame tyrime pastebėjo ir skirtumą tarp lyčių. Patrauklesni vyrai turėjo daugiau imuninių ląstelių-žudikių, kurios medžioja virusus. Tuo tarpu patrauklesnės moters organizmas efektyviai lėtino bakterijų augimą.

Mokslininkai kol kas negali pasakyti, kokie konkrečiai veido bruožai gali išduoti imuniteto būklę. Tai būtų įdomu žinoti – galbūt tai taptų vienu iš indikatorių gydytojams pradėti išsamesnius tyrimus.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.