Kiek ilgai žmogus gali ištverti nemiegojęs?

Ilgiausiai žmogus nemiegojo 11 dienų ir 25 minutes. Pasaulio rekordą 1963 m. pasiekė septyniolikmetis amerikietis Randy Gardneris. Vėliau šį laiką teigė pagerinę ir kiti žmonės, tarp jų suomis Toimis Soinis, britai Maureen Weston ir Tony Wrightas – tačiau nė vienas iš jų nebuvo taip atidžiai ištirtas kaip R.Gardneris. Be atidžios stebėsenos sunku patvirtinti šių žmonių teiginius.

 Ilgalaikiai miego trūkumo šalutiniai poveikiai gali būti rimti.<br>  123rf nuotr.
 Ilgalaikiai miego trūkumo šalutiniai poveikiai gali būti rimti.<br>  123rf nuotr.
Ilgai nemiegojus gali pasireikšti paranoja, atminties sutrikimai, nuotaikos pokyčiai, haliucinacijos ir kalbos sutrikimai.<br> 123rf nuotr.
Ilgai nemiegojus gali pasireikšti paranoja, atminties sutrikimai, nuotaikos pokyčiai, haliucinacijos ir kalbos sutrikimai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 12, 2022, 7:52 PM

Miego trūkumo poveikis yra plačiai aprašytas, o jo simptomai yra tokie: dirglumas, ilgesnis sprendimų priėmimo laikas ir kognityvinis rigidiškumas – kai žmonės gali mąstyti tik vienu pastoviu būdu. Kiti šalutiniai poveikiai: motyvacijos praradimas, padidėjęs kraujospūdis, paranoja, atminties sutrikimai, nuotaikos pokyčiai, regos sutrikimai, haliucinacijos ir kalbos sutrikimai.

R.Gardnerio įrašus stebėjo Williamas Dementas, kuris pastebėjo, kad vaikinas patyrė daugelį šių šalutinių poveikių, įskaitant kognityvinių ir jutiminių gebėjimų susilpnėjimą. Jis nevartojo jokių stimuliuojančių vaistų, kad neužmigtų – tačiau aplink jį buvo žmonių, kurie atitraukdavo jo dėmesį nuo užmigimo.

Kai eksperimentas baigėsi, R.Gardneris buvo nemiegojęs 264 valandas ir 25 minutes. Po eksperimento jis 14 valandų miegojo, ir galiausiai pabudo tik dėl poreikio pasinaudoti tualetu.

Neturime patvirtintų pavyzdžių, kad kas nors būtų išbuvęs budrus ilgiau nei R.Gardneris, ir vis dar tiksliai nežinome, kiek laiko žmonės gali išgyventi be miego.

Ilgalaikiai miego trūkumo šalutiniai poveikiai gali būti rimti. Laboratorinės žiurkės, kurioms neleidžiama miegoti, miršta per mėnesį, o žmones, sergančius reta paveldima liga – mirtina šeimine nemiga (ffi) – kai dingsta gebėjimas miegoti, toks pat likimas gali ištikti per tris mėnesius.

Taigi, ar jūsų organizmas galiausiai privers jus miegoti, jei laiku to nepadarysite? Kiekvienas, bandantis ilgai nemiegoti, greičiausiai galiausiai užmigs „mikromiegu“ – kelioms sekundėms, kai užmiegama nepastebimai, dažnai atmerktomis akimis.

Parengta pagal “New Scientist”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.