Peru dykumoje rasta 36 mln. metų senumo banginio fosilija

Paleontologai ketvirtadienį pristatė senovinio banginio, gyvenusio jūrose prieš 36 mln. metų, suakmenėjusias liekanas, pernai rastas Peru dykumoje.

 Paleontologai ketvirtadienį pristatė senovinio banginio, gyvenusio jūrose prieš 36 mln. metų, suakmenėjusias liekanas, pernai rastas Peru dykumoje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Paleontologai ketvirtadienį pristatė senovinio banginio, gyvenusio jūrose prieš 36 mln. metų, suakmenėjusias liekanas, pernai rastas Peru dykumoje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 2:07 PM

„Pristatome naują Peru bazilozaurą. Tai visa prieš 36 mln. metų gyvenusio senovinio banginio kaukolė“, – naujienų agentūrai AFP sakė paleontologas Mario Urbina (Marijus Urbina), vadovaujantis griaučius radusiai komandai.

Pasak M.Urbinos, šis bazilozauras buvo rastas 2021 metų pabaigoje Okukachės dykumoje Ikos departamente, maždaug 350 km į pietus nuo sostinės Limos. Ši atoki vietovė prieš milijonus metų buvo sekli jūra ir jos kopose jau rasta daug įspūdingų primityvių jūrinių žinduolių fosilijų.

„Okukachės grobuonis“, kaip jį praminė mokslininkai, buvo maždaug 17 m ilgio, turėjo galingus dantis ir mito tunais, rykliais bei sardinėmis.

„Šis atradimas labai svarbus, nes pasaulyje nėra rasta kitų panašių pavyzdžių“, – sakė M.Urbina, dirbantis Nacionaliniame Šv. Morkaus universitete Limoje.

Jo komandos narys Rodolfo Salas-Gismondi paaiškino, kad bazilozaurai nuo kitų žinomų senovinių banginių rūšių skiriasi dydžiu ir dantų išsivystymu. Abu požymiai rodytų, kad šie gyvūnai buvo mitybos grandinės viršūnėje.

„Tai nepaprastas atradimas, nes [fosilijos] labai gerai išsilaikiusios, – naujienų agentūrai AFP sakė jis. – Šis gyvūnas buvo tarp didžiausių tų laikų plėšrūnų.“

„Tuo metu Peru jūra buvo šilta. Dėl tokių iškasenų galime atkurti Peru jūros istoriją“, – pridūrė R.Salas-Gismondi, vadovaujantis Gamtos istorijos muziejaus Limoje Stuburinių paleontologijos departamentui.

Pirmieji banginiai, tokie kaip bazilozaurai, išsivystė iš sausumos gyvūnų prieš maždaug 55 mln. metų.

Eoceno epochos pabaigoje (prieš 56–34 mln. metų), banginiai jau buvo visiškai prisitaikę gyventi jūrose ir beveik visi jie buvo plėšrūnai.

Okukachės dykumoje randama daug fosilijų, pateikiančių mokslininkams 42 mln. metų evoliucijos įrodymų.

Tarp kitų šioje dykumoje rastų fosilijų yra keturkojai nykštukiniai banginiai, delfinai, rykliai ir kitos mioceno epochos (prieš 23–5 mln. metų) rūšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.