Sukūrė medžiagą, kuri lengva kaip plastikas, bet tvirtesnė nei plienas

Masačiusetso Technologijų instituto (JAV) chemijos inžinierių komanda sukūrė naują medžiagą, kuri, jų teigimu, yra tvirtesnė už plieną – bet vis dar lengva kaip plastikas.

 Masačiusetso Technologijų instituto (JAV) chemijos inžinierių komanda sukūrė naują medžiagą, kuri, jų teigimu, yra tvirtesnė už plieną – bet vis dar lengva kaip plastikas.<br> MIT iliustr.
 Masačiusetso Technologijų instituto (JAV) chemijos inžinierių komanda sukūrė naują medžiagą, kuri, jų teigimu, yra tvirtesnė už plieną – bet vis dar lengva kaip plastikas.<br> MIT iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 5:40 PM

Jei duomenys pasitvirtins, tai gali būti didžiulė pažanga medžiagų mokslų srityje – ir galimybė suteikti automobiliams ar net ir mobiliesiems telefonams „ekstremaliai atsparią odą“. Komanda teigia, kad pradėti šios medžiagos masinę gamybą būtų visai nesunku.

„Paprastai apie plastiką negalvojame kaip apie kažką, ką galima naudoti pastato statyboje, tačiau su šia medžiaga galima nuveikti naujus dalykus, – sako MIT chemijos inžinerijos profesorius ir šią savaitę žurnale „Nature“ paskelbto mokslinio straipsnio vyresnysis autorius Michaelas Strano. – Ši medžiaga pasižymi labai neįprastomis savybėmis ir tai mus labai džiugina“, – pridūrė jis.

Dvimačiai polimerai

Komandos paslaptis – specialūs dvimačiai polimerai, kurie gali išsidėstyti į lakštus. Dauguma, jei ne visi kiti polimerai, gali sudaryti tik vienmates grandines, iš kurių vėliau formuojami trimačiai objektai.

Iki šiol mokslininkai manė, kad dvimačių polimerų lakštų neįmanoma suformuoti. Tačiau M.Strano ir jo komanda sugebėjo tai padaryti naudodami specialų procesą, kuriame naudojamas melamino junginys.

Rezultatas – itin tvirta ir plona medžiaga, pavadinta 2DPA-1, kuri nuo keturių iki šešių kartų atsparesnė už neperšaunamą stiklą. Ją taip pat du kartus sunkiau sulaužyti nei plieną – nors jos tankis sudaro tik šeštadalį plieno tankio.

„Užuot gaminę makarono pavidalo molekulę, galime pagaminti lakštą primenančią molekulinę plokštumą, kurioje molekulės susikabina tarpusavyje dviem matmenimis, – sako mokslininkas. – Toks mechanizmas spontaniškai suveikia tirpale, o susintetinę medžiagą, galime lengvai kurti plonas plėveles, kurios yra nepaprastai tvirtos“.

Naujoji medžiaga taip pat neleidžia prasiskverbti jokioms dujoms – todėl tai yra daug geresnė priemonė „apsaugoti automobilių ir kitų transporto priemonių metalą ar plienines konstrukcijas“, – teigia M.Strano.

Komanda dabar tikisi sukurti dar daugiau naujų medžiagų, pakoreguodama savo sukurtą polimero lakštų molekulinę struktūrą.

Parengta pagal futursim.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.