Rado paslaptingus „laidojimo ąsočius“

Mokslininkai Indijoje aptiko milžiniškus „paslaptingus“ ąsočius, kurie galėjo būti naudojami senovės žmonių laidojimuose.

 65 smiltainio ąsočiai buvo rasti keturiose vietovėse šiaurės rytų Asamos valstijoje.<br> T. T.Thakuria nuotr., lrytas.lt mont.
 65 smiltainio ąsočiai buvo rasti keturiose vietovėse šiaurės rytų Asamos valstijoje.<br> T. T.Thakuria nuotr., lrytas.lt mont.
 65 smiltainio ąsočiai buvo rasti keturiose vietovėse šiaurės rytų Asamos valstijoje.<br> T. T.Thakuria nuotr.
 65 smiltainio ąsočiai buvo rasti keturiose vietovėse šiaurės rytų Asamos valstijoje.<br> T. T.Thakuria nuotr.
 Ąsočiai turi ertmes ir yra tuščiaviduriai.<br> T. T.Thakuria nuotr.
 Ąsočiai turi ertmes ir yra tuščiaviduriai.<br> T. T.Thakuria nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 12:52 PM

65 smiltainio ąsočiai buvo rasti keturiose vietovėse šiaurės rytų Asamos valstijoje.

Jie skiriasi savo forma ir dydžiu. Kai kurie ąsočiai yra aukšti ir cilindro formos, o kiti iš dalies arba visiškai įkasti į žemę.

Panašių akmeninių ąsočių anksčiau rasta Laose ir Indonezijoje.

Šią savaitę žurnale „Journal of Asian Archaeology“ buvo paskelbta išsami informacija apie atradimą, kurį padarė trijų Indijos ir Australijos universitetų mokslininkai. Tyrimams vadovavo Tilokas Thakuria iš Šiaurės Rytų kalnų universiteto ir Uttamas Bathari iš Gauhati universiteto (Indija).

„Mes vis dar nežinome, kas sukūrė milžiniškus ąsočius, ir kur tie žmonės gyveno. Visa tai išlieka šiek tiek paslaptimi“, – sako Australijos nacionalinio universiteto mokslininkas Nicholasas Skopalas, kuris irgi priklauso tyrėjų komandai.

Nors vis dar neaišku, kam buvo naudojami milžiniški indai, tyrėjai mano, kad jie „greičiausiai buvo susiję su laidojimo praktika“.

„Yra nagų tautos (etninė grupė šiaurės rytų Indijoje) pasakojimų apie tai, kad Asamos ąsočiuose buvo rasti kremuoti palaikai, karoliukai ir kiti materialūs daiktai“, – teigia N.Skopalas.

Dr. T.Thakuria BBC teigė, kad „šiuo metu ąsočiai yra tušti“, o kažkada jie galbūt buvo uždengti dangčiais.

„Kitas šio projekto žingsnis – iškasti ir išsamiai užfiksuoti šių indų savybes“, – sako mokslininkas.

Anksčiau panašių radinių buvo aptikta Asamos ir kaimyninėje Meghalajos valstijoje, sako tyrėjai.

Iki šiol Asamoje buvo aptikta apie 10 lokacijų, kuriose buvo daugiau nei 700 ąsočių, nurodo dr. T.Thakuria. Mokslininkai mano, kad šie indai datuojami iki 400 m. pr.m.e.

Mokslininkai sako, kad jie ištyrė labai nedidelę Asamos teritoriją – ir kad „tikėtina, jog tokių [radimviečių] yra kur kas daugiau“. Tik dar nežinoma, kur jos yra.

„Kuo ilgiau užtruksime jų ieškodami, tuo didesnė tikimybė, kad jos bus sunaikintos, nes šiose vietovėse sodinama vis daugiau javų ir kertami miškai“, – teigia N.Skopalas.

Manoma, kad 2016 m. Laose aptikti ąsočiai buvo Xieng Khouango provincijoje buvo sukurti mažiausiai prieš 2000 metų.

Tąkart tyrėjai užfiksavo tris skirtingus palaidojimo būdus: kaulus, sudėtus į duobes su dideliu kalkakmenio bloku ant viršaus, kaulus, palaidotus keraminiuose induose, ir vieną kūną kape.

„Asamoje ir Laose rastų indų dydis ir struktūra yra labai panašūs. Tačiau yra tam tikrų formos ir dydžio skirtumų. Asamoje esantys yra labiau „svogūniški“, o Laose – labiau cilindriniai“, – sako N.Skopalas.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.