JAV tęsia mobilaus branduolinio reaktoriaus kūrimo darbus

JAV Gynybos departamentas paskelbė, kad Strateginių pajėgumų biuras tęs savo planą pastatyti ir paleisti nedidelį branduolinį reaktorių, kuris būtų mobilus ir tiektų 1–5 megavatų galią mažiausiai trejus metus.

 JAV kariuomenė sunaudoja milžinišką energijos kiekį, tad kad ir kur ji būtų, todėl tokie mobilūs reaktoriai tikrai turėtų strateginę vertę.<br> GAO iliustr.
 JAV kariuomenė sunaudoja milžinišką energijos kiekį, tad kad ir kur ji būtų, todėl tokie mobilūs reaktoriai tikrai turėtų strateginę vertę.<br> GAO iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 8:39 AM, atnaujinta Apr 27, 2022, 8:49 AM

Šis „PELE projekto“ mikroreaktorius, kuris bus surinktas ir eksploatuojamas Aidaho nacionalinėje laboratorijoje, bus pirmasis Amerikoje pagamintas „IV kartos“ branduolinis reaktorius, gaminantis elektros energiją.

Šis projektas turi kelis tikslus: JAV kariuomenė sunaudoja milžinišką energijos kiekį, kad ir kur ji būtų, todėl tokie mobilūs reaktoriai tikrai turėtų strateginę vertę šioje srityje. Energetinis saugumas taip pat yra pagrindinė nacionalinio saugumo problema, todėl gynybos departamentas turi daugybę programų, skirtų paspartinti komercinių technologijų, kurios yra svarbios šalies ateičiai, plėtrą.

Atrodo, kad pažangi branduolinė energija puikiai tinka šių tikslų įgyvendinimui. „Pažangi branduolinė energija gali pakeisti JAV strateginį žaidimą tiek gynybos srityje, tiek komerciniame sektoriuje. Tam, kad būtų įtrauktas į JAV gynybos sistemą, naujasis reaktorius pirmiausia turi būti sėkmingai išbandytas realiomis darbo sąlygomis“, – pranešime spaudai teigė „PELE projekto“ programos vadovas dr. Jeffas Waksmanas.

Kuris techninis sprendimas bus pasirinktas, dar nėra aišku. Iš trijų 2020 m. atrinktų kandidatų į dvejų metų projektavimo etapą, buvo pateikti dizainai, kurie, projekto vadovų nuomone, atitinka reikalavimus: „BWXT Advanced Technologies“ Virdžinijoje ir „X-Energy“ Merilende.

Abi šios įmonės kuria aukštos temperatūros dujomis aušinamus mikroreaktorius, naudojančius aukšto patikimumo, mažai prisodrinto urano TRISO dalelių kurą, kuris yra žymiai tvirtesnis ir atsparesnis temperatūrai – ir išvis tinkamesnis naudoti nei įprasti branduolinio kuro strypai. Abu suprojektuoti taip, kad juos būtų lengva perkelti keliais, geležinkeliu ar lėktuvu.

Laimėjusi įmonė bus paskelbta vėliau šį pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.