Išrado, kaip Saulės energiją išsaugoti skystyje

2017 m. pasaulis sužinojo apie įdomią Švedijos Chalmerso technologijos universiteto mokslininkų sukurtą sistemą, skirtą skystyje kaupti Saulės energiją, pasakoja futurologas Rayus Hammondas. Prijungę ją prie itin plono termoelektrinio generatoriaus, mokslininkai pademonstravo, kad sistema gali gaminti elektros energiją – ir mano, kad tai yra pagrindas savaime įsikraunančiai elektronikai, pagal poreikį naudojančiai saulės energiją.

 2017 m. pasaulis sužinojo apie įdomią Švedijos Chalmerso technologijos universiteto mokslininkų sukurtą sistemą, skirtą skystyje kaupti Saulės energiją.<br> Chalmerso universiteto iliustr., lrytas.lt mont.
 2017 m. pasaulis sužinojo apie įdomią Švedijos Chalmerso technologijos universiteto mokslininkų sukurtą sistemą, skirtą skystyje kaupti Saulės energiją.<br> Chalmerso universiteto iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 10:01 AM

Ši technologija, pavadinta „MOlecular Solar Thermal“ (MOST) sistema, buvo kuriama daugiau nei dešimtmetį, o jos pagrindą sudaro specialiai sukurta anglies, vandenilio ir azoto molekulė. Jai susidūrus su saulės šviesa, molekulėje esantys atomai persitvarko, pakeičia molekulės formą ir paverčia ją energijos kupinu izomeru, kurį galima saugoti skystu pavidalu.

MOST sistemoje sukauptą energiją galima saugoti skystoje būsenoje iki 18 metų – kol specialiai sukurtas katalizatorius grąžina molekulei jos pradinę formą ir išlaisvina energiją kaip šilumą. Chalmerso komanda dabar bendradarbiauja su Šanchajaus Jiao Tong universiteto (Kinija) mokslininkais, kurie panaudojo kompaktišką termoelektrinį generatorių, kad šilumą paverstų elektra.

„Generatorius yra itin plonas lustas, kurį būtų galima integruoti į elektronikos prietaisus – pavyzdžiui, ausines, išmaniuosius laikrodžius ir telefonus, – sako Chalmerso technologijos universiteto mokslininkas Zhihangas Wangas. – Iki šiol pagaminome tik nedidelį kiekį elektros energijos, tačiau naujieji rezultatai rodo, kad ši koncepcija tikrai veikia. Ji atrodo labai perspektyvi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.