Jei bananai yra radioaktyvūs – kiek jų reikėtų, kad elektra būtų aprūpintas namas?

Sakoma, kad kvailų klausimų nebūna. Tą pasiruošęs įrodyti ir inžinierius, mokslo populiarintojas bei buvęs NASA darbuotojas Randallas Munroe, internete garsėjantis ir savo piešiamu komiksu „XKCD“. Jis pasiruošęs pateikti mokslu pagrįstus atsakymus net ir į keisčiausius internautų klausimus.

 Jei bananai yra radioaktyvūs – kiek jų reikėtų, kad elektra būtų aprūpintas namas?<br> 123rf nuotr.
 Jei bananai yra radioaktyvūs – kiek jų reikėtų, kad elektra būtų aprūpintas namas?<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2022, 6:39 PM

Štai pavyzdžiui – „girdėjau, kad bananai yra radioaktyvūs. Jei jie radioaktyvūs, vadinasi, jie skleidžia energiją. Kiek bananų reikėtų namui užtikrinti elektros tiekimą?“

Atsakydamas į tokį klausimą, R.Munroe pasakoja, kad bananai iš tiesų yra radioaktyvūs, nes juose yra kalio, kurio dalis yra radioaktyvusis izotopas kalis-40. „Faktą apie bananų radioaktyvumą išpopuliarino branduolinės energetikos inžinieriai, norėdami nuraminti žmones, kad mažos radiacijos dozės yra normalu ir nebūtinai pavojinga. Žinoma, tokie dalykai gali duoti atvirkštinį efektą“, – pasakoja inžinierius.

Dėl to, kad bananai buvo naudojami pavyzdinėms radiacijos dozėms, jie dabar turi itin radioaktyvaus maisto reputaciją – tačiau iš tikrųjų taip nėra, aiškina R.Munroe. Pasak jo, Radiacinės spinduliuotės matavimo ir apsaugos žinyne, kuriame pateikiami pirminiai duomenys apie bananus, išvardyta daug kitų maisto produktų, kuriuose kalio-40 yra daugiau nei bananuose – įskaitant kokosus, žemės riešutus ir saldžiąsias bulves. „Didelė sūrio pica gali būti tris kartus radioaktyvesnė už bananą, o jūsų pačių kūnas spinduliuoja daug daugiau radiacijos nei bananai“, – pastebi mokslo populiarintojas.

Kalis-40 skyla lėtai, atskiri atomai išlieka milijonus ar milijardus metų – kol galiausiai kvantinis atsitiktinumas paskatina jų skilimą. „Įsivaizduokite, kad esate kalio atomas ir kas sekundę metate dvidešimt vieną kauliuką. Jei visi kauliukai parodo 6 taškus, jūs suyrate, – pateikia palyginimą R.Munroe. – Banane yra milijardai kalio-40 atomų. Kas sekundę 10 ar 15 iš jų „išmeta šešis taškus“, išspjauna didelės energijos dalelę ir tampa stabiliu kalciu arba argonu“.

Ši didelės energijos dalelė, išsiskyrusi iš yrančio kalio atomo, greitai atsitrenkia į kitus atomus, todėl viskas vibruoja ir atsiranda papildoma šilumos energija. „Teoriškai šią šiluminę energiją galima panaudoti darbui – taip maitinami marsaeigiai „Curiosity“ ir „Opportunity“ – pastebi inžinierius.

Marsaeigiai naudoja plutonį, kuris skyla milijonus kartų per sekundę, išskirdamas daug energijos. Palyginimui, viename banane 15 skilimų per sekundę sudaro porą pikovatų energijos – t. y. maždaug tiek, kiek energijos suvartoja viena žmogaus ląstelė. „Net jei šią skilimo energiją gautumėte visiškai efektyviai, namui maitinti reikėtų apie 300 kvadrilijonų bananų, kurių krūva būtų tokia didelė, kad palaidotų didžiąją dalį Niujorko dangoraižių“, – sako R.Munroe.

Pasak jo, bananuose esantis kalis-40 yra siaubingai neefektyvus energijos šaltinis. „Bet nieko baisaus – nes žinote, kas yra puikus energijos šaltinis? Pats bananas! Banane yra apie 100 kalorijų maisto energijos, o jei efektyviai sudegintumėte visą bananą kaip kurą, per dieną užtektų tik apie 10 kekių, kad jūsų namas būtų aprūpintas elektra“, – teigia mokslo populiarintojas.

Lietuvių kalba yra išleista R.Munroe knyga „Kas, jeigu?“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.