Kodėl iš visų gyvūnų uodai labiausiai mėgsta žmones?

Vasara – poilsio, gražių orų, kelionių ir uodų metas. Bet kodėl uodai mus kankina, kai galėtų susirasti gyvūnų, kurie nenaudoja repelentų, neturi kuo juos mušti ir nebando pailsėti nuo sunkios savaitės biure?

Nors žmonės muša uodus, jiems lengviau įgelti. Minkšta, beveik plaukų neturinti oda yra patogesnė kraujo čiulpimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors žmonės muša uodus, jiems lengviau įgelti. Minkšta, beveik plaukų neturinti oda yra patogesnė kraujo čiulpimui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2022, 1:04 PM

Prinstono Universiteto mokslininkai mano, kad uodus prie žmonių vilioja mūsų kvapas. Naujame tyrimu mokslininkai kalba apie tai, kad uodus prie žmonių traukia aromatinės molekulės, kuriomis žmonės skiriasi nuo kitų gyvūnų.

Aedes aegypti uodai nešioja ziką, dengės karštligę ir daug kitų ligų. Ir jiems žmonių kvapas patinka daug labiau nei bet kokių kitų gyvūnų aromatas.

Tai mokslininkai išsiaiškino analizuodami uodų smegenis ir stebėdami, kaip jie reaguoja į skirtingus kvapus. Pirmiausia mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus uodus, kurių smegenys, vaizdžiai tariant, „įsižiebia“, kai oajunta viliojantį kvapą. Bandyme dalyvavusius uodus viliojo 16 žmonių, dviejų žiurkių, dviejų jūros kiaulyčių, dviejų putpelių, vienos avies ir keturių šunų kvapai.

Ir taip – rūgštokas žmogaus kvapas uodams patinka daug labiau nei kitų gyvūnų. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad uodai puola žmones dėl to, kad jiems patinka mūsų kvapas. Greičiausiai jiems patinka žmonės – o kvapas tik padeda juos aptikti.

Nors žmonės muša uodus, jiems lengviau įgelti. Minkšta, beveik plaukų neturinti oda yra patogesnė kraujo čiulpimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.