Sankcijų pasekmės Rusijai: sako, kad mikroschemų netrūksta, bet kainuoja įspūdingas sumas

Taivanas oficialiai uždraudė mikroprocesorių ir mikroschemų eksportą į Rusiją ir Baltarusiją. Tačiau neoficialus draudimas prekiauti aukštųjų technologijų prekėmis galioja nuo Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje pradžios, teigia Rusijos pramonės ir prekybos ministro pavaduotojas Vasilijus Špakas.

 Rinkos dalyviai įspėja, kad norint artimiausiais mėnesiais gauti atitinkamos elektronikos per lygiagretų importą, Rusijos bendrovėms teks daug kartų permokėti.<br> 123rf nuotr.
 Rinkos dalyviai įspėja, kad norint artimiausiais mėnesiais gauti atitinkamos elektronikos per lygiagretų importą, Rusijos bendrovėms teks daug kartų permokėti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 9:50 AM, atnaujinta Jun 3, 2022, 10:01 AM

Rinkos dalyviai įspėja, kad norint artimiausiais mėnesiais gauti atitinkamos elektronikos per lygiagretų importą, Rusijos bendrovėms teks daug kartų permokėti.

Taivano ekonomikos reikalų ministerija paskelbė aukštųjų technologijų produktų, kuriuos draudžiama eksportuoti į Rusiją ir Baltarusiją, sąrašą, praneša „DigiTimes“. Į komponentų, kurių dabar oficialiai negalima importuoti į šias šalis, sąrašą įtraukti mikroprocesoriai arba mikroschemos su tokiomis savybėmis:

  • taktinis dažnis viršija 25 MHz;
  • našumas siekia 5 ar daugiau gigaflopų
  • aritmetinis-loginis įtaisas yra 32 ar daugiau bitų;
  • yra tiesioginė išorinė jungtis tarp lygiagrečiųjų lustų, kurių duomenų perdavimo sparta yra 2,5 MB/s;
  • yra daugiau nei 144 išvesties kanalai, o uždelsimas (angl. latency) yra mažesnis nei 0,4 nanosekundės.

Be to, Taivanas sankcijas taiko ir litografijos įrangai, kuri skirta mikroschemų spausdinimo procesams. Šie apribojimai taikomi ir Baltarusijai – nes ji gali padėti Rusijai importuoti šias prekes. Puslaidininkiniai gaminiai yra pagrindinė Taivano eksporto prekė, kuri 2021 m. sudarė 32 proc. šalies eksporto.

Taivano draudimas Rusijai tiekti tam tikrus mikroprocesorius „nėra kažkas naujo ir tragiško“, ketvirtadienį TASS teigė V.Špakas. Pasak jo, Taivano draudimas tiekti Rusijai aukštųjų technologijų mikroelektronikos gaminius galioja nuo karo pradžios. Dabar Taivano valdžios institucijos „perkėlė draudimą ant popieriaus“ ir „nustatė tiekėjams ribas“, kas yra draudimas, o kas – ne, sakė jis jis.

25 MHz lusto našumas yra labai mažas: pavyzdžiui, „iPhone“ procesoriaus taktinis dažnis yra beveik 150 kartų didesnis, o net kompiuterijos aušroje kai kurie procesoriai buvo galingesni. Tai reiškia, kad draudimas taikomas beveik visoms šiuolaikinėms sudedamosioms dalims, išskyrus mažas mikroschemas.

Tačiau rusai teigia, kad Taivano apribojimai nėra itin svarbūs, nes Rusijos įrangos gamintojai jau yra užsitikrinę reikiamą mikroelektronikos tiekimą lygiagretaus importo būdu. Tai „Forbes“ teigė šaltinis, dirbantis Rusijos technologijų gamybos sektoriuje. Pasak jo, tokie tiekimo kanalai susiformavo ne tik Kazachstane, bet ir Baltijos šalyse.

„Forbes“ pašnekovas nurodė, kad dabar pagrindinė problema yra ne pristatymo laikas, o viešųjų pirkimų kaina. „Mikroelektronikos tiekėjai net rengia savotiškus aukcionus tarp klientų iš Rusijos. Pavyzdžiui, vienas iš tiekėjų nustatė sąlygą: norėdamas gauti užsakymą per artimiausius 1–3 mėnesius, klientas turi sumokėti 10 kartų didesnę nei mažmeninė kaina“, – aiškino jis.

Procesoriai, kuriems taikomas draudimas, naudojami įvairiausioje įrangoje ir automatikoje: nuo lėktuvų ir automobilių iki skalbimo mašinų ir skaitiklių, „Forbes“ sakė vieno iš IT įrangos platintojų atstovas. Jis patvirtino, kad de facto iš Taivano į Rusiją jau kelis mėnesius nieko nesiunčiama.

Jis įsitikinęs, kad tokios architektūros procesoriai yra labai paplitę, ir rusams nebus sunku juos pakeisti lygiagrečiu importu. Šaltinio teigimu, tokie Rusijoje pagaminti įrenginiai yra net vietinės įrangos registre – tačiau labai abejojama dėl galimybės pradėti šių procesorių gamybą.

„Kad jų kaina būtų pagrįsta, jų reikia gaminti milijonus vienetų ir įvairių rūšių, o mūsų pramonė neturi tokio poreikio – beveik neturime vietinės automobilių pramonės, didelės buitinės technikos, lėktuvų gamybos ir t.t. – išskyrus specialios paskirties gaminius, kai kaina nesvarbi“, – sakė jis.

Apie tai, kad Rusija imsis lygiagrečiojo importo (prekių nukreipimą į platinimo kanalus būdo, kuris nėra patvirtintas gamintojo), kovo 30 d. paskelbė Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas. Balandžio pabaigoje Pramonės ir prekybos ministerija paskelbė prekių, kurias leidžiama lygiagrečiai importuoti, sąrašą – jį sudaro 56 kategorijos, įskaitant „Intel“, „Microchip Technologies“, „3M“, „Realtek“, TSMC ir kitų prekės ženklų procesorius.

Beveik iš karto po karo pradžios Taivano TSMC, kuri yra didžiausia pasaulyje puslaidininkių gamintoja, sustabdė tiekimą klientams iš Rusijos. Taivano centrinė naujienų agentūra, remdamasi savo šaltiniais, vasario 27 d. pranešė, kad TSMC taip pat nutraukė Rusijos sukurtų procesorių „Baikal“ ir „Elbrus“ gamybą. Gegužės pabaigoje Rusijos žiniasklaida pranešė, kad „Elbrus“ perkels lustų gamybą iš Taivano į Zelenograde esančią „Mikron“ gamyklą.

Parengta pagal Forbes.ru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.