Pateikė nerimą keliančią statistiką apie Laimo ligą

Kraujo tyrimų duomenimis, daugiau nei 14 proc. žmonių visame pasaulyje yra užsikrėtę erkių platinama Laimo liga.

 Kraujo tyrimų duomenimis, daugiau nei 14 proc. žmonių visame pasaulyje yra užsikrėtę erkių platinama Laimo liga.<br> 123rf nuotr.
 Kraujo tyrimų duomenimis, daugiau nei 14 proc. žmonių visame pasaulyje yra užsikrėtę erkių platinama Laimo liga.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2022, 7:14 PM, atnaujinta Jun 24, 2022, 7:15 PM

Kai infekuota erkė įkanda gyvūnui – pavyzdžiui, elniui ar žmogui – ji gali perduoti bakteriją Borrelia burgdorferi, kuri yra pagrindinė Laimo ligos priežastis. Simptomai, įskaitant karščiavimą, galvos skausmą, bėrimą ir silpnumą, gali pasireikšti praėjus kelioms dienoms ar savaitėms po erkės įkandimo. Daugumą Laimo ligos atvejų galima gydyti antibiotikais, tačiau nesikišant sukėlėjas gali sukelti ilgalaikę žalą ir uždegimą visame organizme.

Nuo 1975 m., kai pirmą kartą buvo nustatyta Laimo liga, ji tapo pasaulyje labiausiai paplitusia erkių platinama zoonotine liga, plintančia iš gyvūnų į žmones. Mokslininkai teigia, kad norint sukurti geresnes prevencijos strategijas, pirmiausia reikia geriau suprasti jos paplitimą.

Tuo tikslu Yan Dong iš Kunmingo medicinos universiteto Kinijoje ir jo kolegos duomenų bazėse ieškojo ankstesnių tyrimų. Jie susiaurino paiešką iki 89 tyrimų, atliktų nuo 1984 m. sausio iki 2021 m. gruodžio. Juose buvo ištirti daugiau kaip 150 000 žmonių kraujo mėginiai.

Tada tyrėjai konkrečiai nagrinėjo, ar kraujyje yra antikūnų prieš B.burgdorferi, kurie rodo esamą arba ankstesnę Laimo ligos infekciją. Jų rezultatai atskleidė, kad pasaulinis užsikrėtimo Laimo liga lygis yra 14,5 proc.

Atlikus analizę, buvo išskirti trys regionai, kuriuose Laimo liga serga daugiausia žmonių: Vidurio Europa (20,7 proc.), Rytų Azija (15,9 proc.) ir Vakarų Europa (13,5 proc.). Mažiausi rodikliai buvo Karibų jūros regione, pietų Azijoje ir Okeanijoje (nesiekė 5 proc.), o Šiaurės Amerikoje užsikrėtusiųjų buvo šiek tiek daugiau nei 9 proc.

Didžiausia rizika užsikrėsti užfiksuota 50 metų ir vyresniems vyrams, gyvenantiems šiaurės pusrutulio kaimo vietovėse ir dirbantiems darbą, susijusį su buvimu lauke arba artimu bendravimu su gyvūnais.

Apžvalga taip pat parodė, kad laikui bėgant užsikrėtimo Laimo liga atvejų padaugėjo. Šiltėjantis klimatas gali sudaryti sąlygas erkėms plisti į naujus regionus ir pailginti jų gyvenimo trukmę, todėl padidėja galimybė pernešti ligų sukėlėjus.

„Mūsų rezultatai rodo, kad 2010–2021 m. [B.burgdorferi] paplitimas buvo didesnis nei 2001–2010 m.“, – rašo autoriai. Jie pažymi, kad ilgesnės vasaros, šiltesnės žiemos ir kritulių kiekio pokyčiai gali turėti įtakos erkių paplitimui.

Vakcinos nuo Laimo ligos šiuo metu bandomos įvairiose stadijose, tačiau nė viena jų dar nėra patvirtinta kaip tinkama naudoti žmonėms.

Tyrimas paskelbtas „BMJ Journals“.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.